FinSHIFT 22.06.2022

Europa-drømmer på vent

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Rune Garborg, adm. dir. i Vipps
Rune Garborg, adm. dir. i Vipps

Hva er saken?

Det har nå gått 357 dager siden Rune Garborg stolt kunne fortelle at Vipps skulle slå seg sammen med danske Mobile Pay og finske Pivo og danne en nordisk lommeboksgigant med 11 millioner brukere.

Da avtalen ble kjent, var det forventet at relevante myndigheter, inkludert EU-kommisjonen, skulle ha kommet til en konklusjon i slutten av 2021 eller tidlig 2022.

Hvorfor er dette interessant?

Hva er det som gjør at det tar så lang tid for EUs konkurransemyndigheter å finne ut om sammenslåtte nordiske lommebøker kan utgjøre et konkurranseproblem?

Til og med Rune Garborgs eget stalltips på 6 til 12 måneders behandlingstid er på vei å løpe ut.

Riktignok har konkurransekommissær Margrethe Vestager hatt fullt opp med å jakte på Apple og andre big techs. Godkjenningen av Visas oppkjøp av svenske Tink gikk heller ikke med rakettfart. Visa-kjøpet ble kjent en uke før Vipps-fusjonen, og ble endelig godkjent i mars, men med bare noen dager igjen til 1-årsdagen, må det være lov lure på hva som skjer?

Er det bare byråkrati-kvernene som maler fryktelig trengt eller er det slik at det plutselig kommer et sjokk-nei fra Brussel, som tar knekken på alle muligheter til å bli en internasjonal aktør.

For det er jo det Garborg vil at Vipps skal bli.

– Dette gir oss en mye sterkere posisjon for videre vekst i Norden og også i Europa. Vi er åpne for å snakke med europeiske aktører som ønsker å være en del av en større, felles lommebok, sa han til Shifter omtrent en måned etter at fusjonen ble kjent.

Det var flere som så muligheter med fusjonen. «Sjansene for å endelig eksportere norsk finansteknologi ut til verden har aldri vært større», skrev Cicero Consultings Stefan Astroza og Elisabeth Solberg i en kommentar i august.

Hva er konsekvensen?

Tid er penger, Med ett års venting på å komme ut av startgropene, er mye verdifull tid gått tapt. Det har jo ikke vært mulig for selskapene å gjøre noe forberedelsesarbeid i hendelse av at det skulle bli nei til fusjonen.

For posisjonen på hjemmemarkedene Norge, Danmark og Finland er det ikke sikkert at den lange behandlingstiden har så mye å si. men drømmen om Europa kommer lenger og lenger bort for hver dag man må vente.

Og hva skjer den dagen puslespillet skal legges klart? For de aller fleste er jo enige om at den nordiske lommebokspilleren ikke er komplett før svenske Swish er blitt med på laget. Men hvor forlokkende vil det være å sette fremdriften på vent enda et år?

Relaterte saker

Vipps slår seg sammen med dansk og finsk betalingsselskap
→ (+) Rune Garborg forteller om slagplanen for Europa: Slik skal nye «Stor-Vipps» vinne
«Sjansene for å endelig eksportere norsk finansteknologi ut til verden har aldri vært større»

Powered by Labrador CMS