FINTECH

EU-trekket som kan få Vipps (og norske banker) til å juble

EUs konkurransekomissær Margrethe Vestager åpner enda en sak mot giganten Apple. Den kan få positive konsekvenser for Vipps.

Konkurranse-kommisær Margrethe Vestager har funnet nye problemer med Apples beteende. Denne gang på et område der det finnes betydende norske interesser.
Publisert Sist oppdatert

Oppdatert med kommentar fra Vipps.

I fjor sommer åpnet Europakommisjonen en formell etterforskning av Apple for brudd på EUs konkurranseregler.

Det som fikk mest oppmerksomhet den gangen var at kommisjonen skulle se på Apple sin bruk av systemet for kjøp i app («in app purchase», IAP). Etterforskningen begynte med at Epic Games, som står bak «Fortnite», anklaget Apple for å hindre konkurransen rundt hvordan apper kan lastes ned og betales for. Særlig det faktum at Apple tar 30 prosent kommisjon på alle inntekter ved kjøp i app.

Kampen om NFC-chipen

Litt mindre oppmerksomhet fikk det at EU-kommisjonen skulle se nærmere på bruken av Apple Pay og hvorvidt den amerikanske teknologikjempen ga sitt eget betalingssystem utilbørlige fordeler gjennom å bare tillate kontaktløse betalinger med sin egen løsning.

Det er nettopp dette Vipps og de store norske bankene har irritert seg over i lang tid. At de ikke får tilgang til NFC-chipen pekes på som en av hovedgrunnene til at DNB og Sparebank1-alliansen har nektet å ta Apple Pay inn i varmen.

Det er denne delen av prosessen som når ser ut til å ta fart, etter at EU-kommisjonen angivelig skal ha valgt å fokusere på tilgangen til mobiltelefonenes NFC-chip.

Sender brev til Apple

Mandag ble det kjent at EU-kommisjonen har sendt et brev med anklager, et såkalt «Statement of objections», til Apple. Det preliminære synet i dette brevet er at Apple har misbrukt sin posisjon på mobile lommebøker, skriver nyhetstjenesten Reuters.

«Kommisjonen stiller spørsmål ved Apples valg å nekte andre tilbydere av mobile lommebøker tilgang til nødvendig hardware og software i enhetene, til fordel for sin egen løsning», skriver kommisjonen og presiserer at den bare tar opp tredjeparters muligheter til bruke NFC-chipen.

Det kommer også frem at kommisjonen mener at Apples valg fører til «mindre innovasjon og færre valgmuligheter» for brukerne av mobile lommebøker på Iphone.

Det bør legges til at dette et første formelle skritt i en mulig konkurransetiltale mot Apple, og at det ikke er sikkert at det vil føre til en fellende dom. Først skal Apple få mulighet til å svare på anklagene i brevet. Kommisjonen er tydelige på at det som kommer frem i brevet, ikke er en pekepinn på utfallet av etterforskningen.

Vipps er ikke uventet fornøyde med at EU-kommisjonens tiltak.

– At Apple ikke slipper til andre lommebøker fører til at forbrukerne får færre og dårligere løsninger. Det er et problem, som Vipps har tatt opp med EU ved flere anledninger, skriver Even Westerveld, leder for mennesker og merkevare i Vipps, i en epost til Shifter

Han legger til at Vipps kommer til å jobbe videre med forenkling i alle betalingssituasjoner, med eller uten NFC.

– De siste årene har vist at f. eks. QR er langt mer anvendelig enn NFC i mange brukssituasjoner, så vi er ikke avhengig av de juridiske prosessene i Brussel for å lage enklere løsninger for butikker og brukere, skriver Westerveld.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*