Fintech

EU sa nei – Vipps må sende ny fusjonssøknad

Fusjonen mellom de tre nordiske lommebøkene Vipps, Mobilepay og Pivo falt på Finland. Rune Garborg regner med raskere svar på den nye søknaden.

Rune Garborg, adm. dir. i Vipps
Rune Garborg, adm. dir. i Vipps
Publisert Sist oppdatert

– EU-kommisjonen var såpass tydelig i sin tilbakemelding, at vi måtte velge mellom å finne løsninger eller risikere å utsette fremdrift i fusjonen i lang tid. Da valgte vi å finne en løsning, skriver Vipps-sjef Rune Garborg i en e-post til Shifter.

Fredag ettermiddag kunne Garborg derfor trykke på knappen og sende av gårde en ny fusjonssøknad til EU-kommisjonen.

I Vipps-bygget i Bjørvika i Oslo er det blitt jobbet hardt siden de tre lommebokselskapene midt i juli fikk beskjed fra Brussel at om kommisjonen hadde bekymringer knyttet til Finland.

– Dette kom overraskende på oss, innrømmer Garborg.

I Norge og Danmark har Vipps og Mobile Pay i lang tid vært den dominerende aktøren. I Finland derimot, har Mobilepay cirka to millioner brukere og Pivo 1,2 millioner. Dermed mente kommisjonen at fusjonen ville skape en markedskonsentrasjon i lommebokmarkedet som var altfor høy.

Dermed er den nye søknaden som nettopp er blitt sendt inn uten finsk deltakelse.

Den beslutningen innebærer også at finske OP Bank som eier Pivo, også forlater fusjonssamarbeidet.

– Vi skulle selvfølgelig ønske at Pivo og OP kunne være med videre, skriver Garborg.

Frustrert over ventingen

Nå går fusjonsarbeidet videre med bare Vipps og Mobilepay. Med tanke på at den danske lommeboken er størst også i Finland, og at det er mange finlendere som bruker begge appene, trenger ikke frafallet av markedsandeler bli så avgjørende.

– Vipps skal fortsatt fusjonere med Mobilepay i Danmark og Finland, og det er ingen endring i partenes ambisjoner om å lage én felles mobil lommebok, skriver Garborg.

Da Shifter snakket med Rune Garborg i sommer, nesten eksakt et år etter at den første søknaden var blitt sendt, var han klart frustrert over ventingen.

Hver dag uten beskjed var for Garborg tapt tid i den internasjonale konkurransen om å dele på den enorme kaken som utgjør betalinger på nett.

Nå skriver Garborg i e-posten

– Vi merker hver dag at dette markedet er preget av globale aktører som posisjonerer seg mer og mer i Europa, så tid er helt klart viktig for oss. Denne fusjonen kommer ikke en dag for seint, men vi har aldri vært nærmere mål enn det vi er nå.

Regner med ny svar om en måned

– Må dere begynne om på ny med prosessen?

– Heldigvis ikke. Det å sende den formelle søknaden er resultat av en lang dialog og markerer forhåpentligvis sluttfasen av en lengre og god dialog med EU-kommisjonen.

– Hvor lang tid tror du det kan ta denne gangen?

– Vi forventer svar fra kommisjonen om en drøy måned.

Allerede i sommer kunne Rune Garborg fortelle at Vipps har jobbet hardt på å forberede seg på en flyvende start i det en positiv fusjonsbeskjed kommer.

– Vi har lagt en meget ambisiøs plan om å ha migrert alle lommebøkene til en plattform i løpet av et drøyt år, sier Garborg.

Den planen fortsatt fast.

Helt siden fusjonsplanene ble kjent i fjor sommer har Vipps operert med at det sammenslåtte selskapet skulle få 11 millioner brukere, 400 000 butikker og 900 millioner årlige transaksjoner inn i én mobil lommebok.

Til tross for at Pivo og en drøy million brukere er blitt borte fra ekvasjonen, er tallene omtrent de samme. Vipps har 4,3 millioner brukere i Norge, mens Mobilepay har 4,2 millioner brukere i Danmark og 2 millioner i Finland.

Ny eierskapsbrøk

Med Pivo og OP Bank ute av leken, er eierskapsbrøken blitt regnet om. De norske bankene som eier Vipps får nå 72,2 prosent, opp fra 65 prosent, mens Danske Banks eierandel øker fra 25 prosent til 27,8.

På toppledernivå skjer det ikke noen endringer, Rune Garborg blir administrerende direktør også i det nye selskapet. Mobilepays Claus Bunkenborg blir viseadministrerende direktør og Kjerstin Braathen, nåværende styreleder i Vipps og administrerende direktør i DNB, blir styreleder i det nye selskapet.

Øvrige medlemmer av ledergruppen og styret vil bli kunngjort når transaksjonen er gjennomført.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS