FinSHIFT 19.04.2023

Et overraskende Vipps-avhopp

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Rune Garborg, administrerende direktør i Vipps MobilePay og Claus Bunkenborg, avgått viseadministrerende direktør.
Rune Garborg, administrerende direktør i Vipps MobilePay og Claus Bunkenborg, avgått viseadministrerende direktør.

Hva er saken?

MobilePay-sjef Claus Bunkeborg hopper av etter bare et halvår som leder for vekstinitiativer, landssjef for Danmark og viseadministrerende direktør i det sammenslåtte Vipps MobilePay.

– Noen ganger etablerer man en ny relasjon med de beste intensjoner. Så må man bare erkjenne at det ikke blir som forventet, og at det da er best å gå hver sin vei. Dessverre har det blitt konklusjonen om min rolle i Vipps Mobilepay-fusjonen. Vi skilles som venner og jeg ønsker virksomheten det beste.

Slik lød Bunkenborgs usedvanlig kontante forklaring til avhoppet i forrige uke.

Hvorfor er dette interessant?

Når sjefen for det ene av to fusjonerte selskap forsvinner allerede etter et halvår og formulerer seg slik, pleier det å være et tydelig tegn på at noe i de opprinnelige planene gått skeis.

Av Vipps har det ikke mulig å få noen ytterligere detaljer. Da FinShift spurte, ble det bare henvist til uttalelsene i pressemeldingen og de rosende ordene fra Rune Garborg: «Claus har vært en viktig samarbeidspartner for meg og teamet for å realisere drømmen om Vipps MobilePay».

Det er heller ikke mer enn to måneder siden de Garborg og Bunkenborg var i Brussel sammen og la frem sine argumenter til hvorfor EUs konkurransemyndigheter må tvinge tech-giganten til å åpne Iphone for andre mobile lommebøker enn Apple Pay.

Heller ikke i danske medier har det kommet frem noen svar på årsaken til avhoppet. Da Bunkeborg i forrige uke la frem 2022-resultatet og et tap på 342,5 millioner danske kroner lot han også antyde at tiden for gratis vennebetaling i Mobilepay kunne gå mot slutten.

Den er den eneste uttalelsen FinShift har funnet som på noen måte skulle kunne tolkes som sprikende mening på et tema. Men Vipps tar seg allerede betalt for overføringer over 5000 kroner og vennebetalinger er uansett ikke det Rune Garborg har vært mest opptatt, da han har snakket om fusjonen. Det er dermed ikke en veldig sannsynlig årsak.

Hva er konsekvensen?

Norske banker har hatt full kontroll på eierskapet i det nordiske lommeboksprosjektet hele veien. Da fusjonsplanene første ble kjent var eierbrøken Norske banker: 65%; Danske Bank: 25%; og Pivo-eier OP Financial Group: 10%. Etter at Pivo fikk nei til å være med av EU, ble brøken endret til 72,2 % til norske banker og 27,8 %. til Danske Bank.

Det er vel ikke helt usannsynlig at den norske dominansen internt i selskapet vil bli enda mer påtagelig etter Bunkeborgs avhopp. I pressemeldingen kom det bare frem hvem som tar over rollen som sjef for Danmark.

Om det blir en ny viseadministrerende eller hvem som tar over vekstinitiativene ble det ikke sagt noe om i pressemeldingen.

Relaterte saker

Skulle få Vipps til å vokse, men nå slutter Mobilepay-sjefen etter kun seks måneder
Vipps til angrep på Apple bak lukkede dører i EU
→ (+) Gratis bruk av MobilePay kan snart være over (Børsen.dk)

Powered by Labrador CMS