FinSHIFT 03.11.2021

Er sandkassen stor nok til alle fintech-ideer?

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Vidar Nordtømme, Finanstilsynet t.v. og Atle Sivertsen, NCE Finance Innovation

Hva er saken?

Finanstilsynets sandkasse-koordinator Vidar Nordtømme åpnet i forrige uke for å ta imot søknader til den tredje runden av tilsynets regulatoriske sandkasse.

Etter å ha mottatt 12 søknader første gang og fem i runde to, håper han nå på bedre interesse i runde tre.

Atle Sivertsen i fintech-klyngen NCE Finance Innovation, synes sandkasse-satsingen er bra, men tviler på at en sandkasse med en til to deltakere i året er nok for at den regulatoriske siden av finans skal holde tritt med den teknologiske utviklingen.

«Det holder ikke med å etablere en eller to sandkasser. Det går altfor seint. Det vil være en bremsekloss for innovasjon om vi ikke klarer å oppdatere det gjeldende regelverket», mener Sivertsen.

Hvorfor er dette interessant?

Den regulatoriske sandkassen er et prosjekt som er blitt fremholdt som avgjørende for at innovative prosjekter ikke skal bli sittende fast i en regulatorisk papirmølle. Ifølge Nordtømme har «de tre prosjektene vi har hatt hittil har alle kommet med problemstillinger som vi ikke kunne ha tenkt ut på egen hånd»

Tilbakemeldingene fra deltakerne har også vært positive. «I en sandkasse blir nok møtene litt mer uformelle. Det gjør at man virkelig når ned i kjernen av problemstillingene. Jeg tror det er utrolig nyttig å for både næringsliv og myndigheter å samarbeide på denne måten," sa Rikke Øksnes, compliance-konsulent i Quesnay til Shifter da hun oppsummerte deltakelsen i fjor høst.

Likevel er det lett å se at Sivertsen har et poeng når han mener at sandkassene (både den i Finanstilsynet og den i Datatilsynet) trengs å forsterkes og ikke minst at de må få til et mer formelt samarbeid.

Det er utvilsomt slik at eksempelvis GDPR-spørsmål, som er Datatilsynets spesialitet, sniker seg inn i de fleste nytenkende fintech-løsninger i dag.

Hva er konsekvensen?

Noe utvidet samarbeid mellom sandkassene slik Sivertsen ønsker, kommer ganske så sikkert ikke med det første.

«Vi har vår sandkasse. Datatilsynet og Arkivverket har sine. Jeg tror de hver for seg må få satt seg litt mer, før et mer utbredt samarbeid er hensiktsmessig», sier Nordtømme.

Strengt tatt er det jo heller ikke hans oppgave å få det til. Den ballen må komme fra politisk hold, og det høres lite sannsynlig ut at den regulatoriske sandkassen står høyest opp på agendaen til den nye regjeringen.

Les mer:
(+) Finanstilsynet åpner for sesong tre av «Den regulatoriske sandkassen»
(+) Finance Innovation-sjefen: - Det holder ikke med å etablerer en eller to sandkasser