FINTECH

Efaktura slår nye rekorder

I år er det blitt sendt ut over 200 millioner efakturaer til nordmenn. Det gjør oss til noen av verdens mest digitaliserte regningsbetalere.

Stadig flere foretrekker å få fakturaen rett inn i nettbanken.
Publisert Sist oppdatert

Nye tall fra Mastercard som står bak tjenestene eFaktura og Avtalegiro viser av digitale regninger blir stadig mer utbredt. Selskapet anslår at det vil bli sendt ut cirka 205 millioner efakturaer i løpet av 2022. Det er 30 millioner flere enn i fjor, eller en økning med 30 prosent.

Til det kommer i 147-148 millioner betalinger med avtalegiro - opp fra 143 milllioner i fjor.

– Nordmenn fortsetter å være ledende på digitalisering, sier Jan Hauglie, leder for norske betalingstjenester i Mastercard.

Jan Hauglie, Mastercard

Langt foran svenskene

Til sammenligning viser tall fra Svenska Bankföreningen at norske efakturaer er betydelig vanligere enn svenske. I 2021 ble det sendt ut 155,3 millioner efakturaer til svenske privatkunder. Tall for i år foreligger ikke enda.

Den kraftige norske veksten kommer både av at volumet øker og at stadig flere papir- eller epost-fakturaer blir erstattet av regninger rett inn i banken eller til Vipps.

– En kvalifisert gjetning er at 10-15 millioner papirfakturaer er blitt erstattet av efakturaer, sier Hauglie og legger til.

«Gjetningsarbeidet» foregår i samarbeid med Norges Bank. I fjor ble antallet papirfakturaer beregnet til å være rundt 80 millioner. Ifølge Hauglie tror man at de i år ender et sted mellom 50-70 millioner.

Kan spare milliarder

– Norges Bank uttalte tidligere i år at samfunnet kan spare 2,3 milliarder kroner på å eliminere papirfakturaene fullstendig. 200 millioner betalingskrav er en viktig milepæl på veien mot det målet, men vi skal spise enda mer av det som er igjen av papirfakturaer, sier han.

Det samlede verdien på e-fakturaene som blir sendt ut i år beregnes til å være 772 milliarder kroner. Gjennomsnittsbetalingen var 3765 kroner i 2022. Det er på omtrent samme nivå som den har vært de siste årene.

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*