FinSHIFT 25.01.2023

ECB-topp sår tvil om programmerbar digital euro

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Fabio Panetta, medlem i hovedstyret til Den europeiske sentralbanken, ECB.

Hva er saken?

«En digital euro vil aldri bli programmerbar», ifølge Fabio Panetta, medlem av hovedstyret i Den europeiske sentralbanken, ECB.

Bemerkningen kom i forbindelse med at Panetta mandag snakket til medlemmene i Europaparlamentets komité for økonomiske og monetære saker. Ifølge italieneren er det lite sannsynlig at en fremtidig digital euro vil tillate noen restriksjoner på når, hvor og til hvem folk skal kunne betale med en digital euro..

«Det ville være ensbetydende med å utstede en voucher. Sentralbanker utsteder penger, ikke vouchers», sa Panettta.

Han ser også for seg at en kommende digital euro vil kunne bli tilgjengelig i samtlige 20 land som i dag har euroen som valuta, i form av en app som er helt lik på tvers av landegrensene. Funksjonaliteten skal også kunne integreres i eksisterende proprietære bank-apper.

«De første versjonene vil sannsynligvis tilby kontaktløs betaling, bruk av QR-koder og en enkel måte å betale online», sa Panetta.

Hvorfor er dette interessant?

Det finns rundt 100 sentralbanker rundt om i verden som eksperimenterer med digitale sentralbankpenger. Bortsett fra noen få land, som El Salvador og Den sentralafrikanske republikk, som bruker bitcoin som en offisiell valuta, ligger e-pengene et stykke frem i tid.

I de aller fleste tilfeller ser sentralbankene for seg en løsning som baserer seg på blokkjedeteknologi og distribuerte hovedbøker (distributed ledger technology, DLT). Norges Bank jobber med en prototypeinfrastruktur som er basert på Ethereum-teknologi, som også brukes i kryptovalutaen med sammen navn, når banken nå er over i en mer aktiv testfase.

Der blir en «e-krone» representert av et token, kalt ERC-20. Man bruker også en programvare kalt Hyperledger Besu, som brukes for å lage en privat blokkjede der tokene kan lagres. Ifølge Norges Bank sørger dette for en programmeringsfunksjonalitet som gjør at prototypen kan legge til rette for at Norges Bank kan utstede, distribuere og destruere digitale sentralbankpenger.

En slik programmerbar tilnærming synes tilsynelatende ECB ikke å være like interessert i, skal man tro Panetta. Ved møtet forklarte han at det er langt fra sikkert at den digitale euroen vil bruke desentraliserte løsninger, som underbygger krypto-eiendeler som bitcoin eller ethereum.

«Mange eksperter mener at blokkjedeteknologi ikke har nok kapasitet til å kjøre så store systemer. Det er noe vi fortsatt diskuterer», sa Panetta.

Det var en uttalelse som ikke falt i smak hos parlamentspolitikere både til høyre og venstre for midten. Den tyske kristendemokraten Stefan Berger mente at en digital euro uten programmeringsmuligheter ikke gir noen merverdi sammenlignet med dagens penger.

Mens Paul Tang fra det nederlandske Arbeiderpartiet mente at programmerbare penger kunne åpne for en mer innovativ form for pengepolitikk, for eksempel i form av direkte utbetalinger fra sentralbanken til medborgerne.

Hva er konsekvensen?

Om utspillet fra Panetta bare var et prøveskudd eller en pekepinn om at den mektigste banken i Europa muligens er i ferd med å gå i en DSP-retning som skiller seg ut, tør ikke FinShift å gjette på. Kanskje det heller ikke er så store forskjeller mellom løsningene som uttalelsene kan tyde på.

Uansett ville det vært overraskende om ECB skulle slå inn på en mindre programmerbar vei en de fleste andre sentralbanker med egen valuta.

Relaterte saker

Digital euro vil aldri bli programmerbar, ifølge ECB-topp (Coindesk)
ECB overveier å utvikle en enkel app for digital euro (Finextra)
Norwegian Block Exchange: Valgt til Norges Banks kryptoprosjekt (E24)
Eksperimentell testing av digitale sentralbankpenger (Norges Bank blogg)