FinSHIFT 02.03.2022

DNB våkner ur venture-dvala

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Foto: Gorm Kallestad/NTB
Foto: Gorm Kallestad/NTB

Hva er saken?

Fundingpartner hentet nylig 44 millioner kroner i en emisjon som priser selskapet til 300 millioner kroner.

Pengene skal selskapet bruke til å erobre Sverige med folkefinansierte bedriftslån og scaleup-lån/venture debt.

Største eksterne investor er Schibsted Ventures, som står for 32 av de 44 millionene. Fem millioner kommer fra rådgivere, styremedlemmer og ansatte, mens DNB står for de siste syv millioner kronene.

Hvorfor er dette interessant?

Det er egentlig den siste leddsetningen som er det interessante her. Det er nemlig første gang på veldig lang tid det kommer et livstegn fra DNB Ventures. I hvert fall når det gjelder investeringer.

DNB Ventures ble lansert i 2017. Banken satte av 250 millioner kroner som skulle investeres i startups. Etter hvert ble det pumpet inn penger i Fundingpartner, Luca Labs, Payr, danske Aiia (fra begynnelsen Nordic API Gateway/Spiir) og Unite Living.

Da Shifter intervjuet DNB-topp Rasmus Figenschou i februar i fjor, var status at cirka 100 millioner av de 250 var investert. Den siste nyinvesteringen ble gjort i mars 2019 da Unite Living ble lagt til listen, og den siste kjente investeringen kom i begynnelsen av 2020, da Aiia fikk et tilskudd på cirka 30 millioner.

– Jeg skjønner at det at vi ikke har gjort noen investeringer kan oppfattes som at vi har vært i dvale, men vi har ikke det. Vi er fremdeles veldig åpne for investeringer, sa Figenschou den gang.

Den eneste kjente aktiviteten etter det var da Aiia ble solgt til Mastercard i fjor høst. Hva selskapet ble solgt for, og hvor mye DNB tjente, er ikke kjent, men selv forsiktige estimater peker mot at DNB i det minste bør ha fått like mye som de en gang puttet inn i hele DNB Ventures.

– Vi har kommet veldig positivt ut av det, var alt Benjamin Golding, sjef for Betalinger og Innovasjon hadde å si om prislappen.

Når det nå plutselig rykker til investeringsnerven til banken, er DNB ikke særlig mer taleføre. Da Shifter prøvde å få vite mer om investeringen og om det er den første på to år, kom det bare et skriftlig svar fra kommunikasjondirektør Vibeke Hansen Lewin:

«DNB Ventures investerte i FundingPartner i 2018. Selskapet har hatt en sterk utvikling og det var naturlig for oss å delta oppkapitaliseringen for videre vekst.»

Hva er konsekvensen?

Investeringen i Fundingpartner skal nok først og fremst ses på som en engangshendelse – at man blir med videre i et selskap man fortsatt har tro på.

Og så lenge DNB ikke har lyst til si noe nytt, må vi bare forholde til den siste uttalelsen på temaet. Etter at Aiia-salget var i boks forklarte Benjamin Golding at det ikke var et mål i seg selv å gjøre flest mulig venture-investeringer.

– Det er helt klart en terskel for å gå inn i et selskap. Vi må mene at selskapet har fremtiden foran seg, og at vi kan addere verdi til selskapet. Det er mange bokser som skal tikkes av før vi går inn, sa Golding.

Så foreløpig må vi bare konkludere med at det ikke ser ut til å finnes noen flere norske fintech-selskaper som tikker av på nok av DNBs bokser.

Les mer:

→ (+) Slik skal svensk satsing gjøre Fundingpartner størst i Norden
→ (+) Snart to år uten nyinvesteringer i DNB Ventures: «Skjønner at det kan oppfattes som at vi har vært i dvale»
→ (+) DNB om Aiia-salget: – Vi har kommet veldig positivt ut av det
DNB Venture skal investere 250 millioner i startups. Dette er selskapene de er på utkikk etter.

Powered by Labrador CMS