FinSHIFT 16.09.2023

DNB rigger seg for krypto-fremtid

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Nikolai Gobel, produktspesialist på digitale aktiva i DNB

Hva er saken? 

DNB melder at man inngår en samarbeid med kryptoanalyseselskapet Chainalysis fra transaksjonsmonitorering av krypto.

Målet er å redusere hvitvaskingsrisikoen hos kunder som eier digitale aktiva, deriblant kryptovaluta.

– Som med alle nye teknologier som er relevante for vår virksomhet utforsker vi hvilke posisjoner vi kan ta i fremtiden, og hvordan det kan gjøres på en ansvarlig måte i tråd med regelverksutviklingen på området. Dette samarbeidet er et viktig steg innenfor krypto, men arbeidet er langt fra ferdig, konstaterer produktspesialist på digitale aktiva i DNB, Nikolai Gobel i en pressemelding

Hvorfor er dette interessant? 

DNB har så langt nærmet seg kryptoverdenen med museskritt, i hvert fall sett fra utsiden.

Det er ikke mer enn drøyt to år siden E24 kunne fortelle om en ung mann som ble nektet av DNB å bruke kryptogevinsten til å kjøpe leilighet.

Han hadde handlet med krypto på den amerikanske markedsplassen Binance, tatt gevinst og overført den til Firi (som da het MiraiEx) og derfra til sin konto i DNB. Etter skatt var det igjen 1,8 millioner som mannen ville bruke til å kjøpe bolig.

Etter tre ukers saksbehandling fikk mannen nei. Begrunnelsen fra DNB var risiko for hvitvasking og finansiering av terrorvirksomhet.

Det er vanskelig ikke å tenke på den historien, og hvordan den hadde løst seg om DNB hadde hatt de verktøy som banken melder at den nå har skaffet seg.

Hva er konsekvensen? 

Det finnes all grunn til å tro at DNB i en ikke alt for fjern fremtid vil begynne å innta en litt åpnere holdning til kryptoaktiva enn hva som har vært tilfelle hittil.

Nikolai Gobel sier i prinsippet det samme i pressemeldingen som da han ble intervjuet av Shifter i forbindelse med at han begynte i DNB rett før jul i fjor. «Vi er i en tidlig fase der vi utforsker dette området».

Men for en som gründet Kaupang Krypto allerede i 2017, ett par år før kryptobørsene Firi og NBX så dagens lys, var neppe målet med karriereskiftet til DNB å bare drive utforsking.

– Den dagen DNB bestemmer seg for å gjøre noe, finnes det en mulighet til å innovere på en måte som treffer veldig mange mennesker, sa Gobel til Shifter i desember.

Det skal bli interessant hvor lang tid det tar før vi er der.

Relaterte saker:

Slik skal DNB skaffe seg bedre krypto-kontroll
DNBs nye kryptomann: «Det er nå ting begynner å bli skikkelig spennende
DNB nekter Mathias (29) å bruke kryptogevinst til boligkjøp (E24)