FinSHIFT 12.10.2022

DNB putter mer bærekraft i porteføljen

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Anders Østensvig, investeringsansvarlig i DNB Ventures

Hva er saken?

For første gang på flere år har DNB Ventures utvidet porteføljen med nye selskaper.

Først ble Quantfolio lagt inn under DNB Ventures-paraplyen, som et slags første bevis på at det skjer noe i prosessen med å slå sammen DNB og Sbanken.

– Etter at kjøpet av Sbanken var gjennomført, oppsto spørsmålet om hvordan eierandelen skulle forvaltes. Siden vi allerede er rigget for å forvalte slike selskaper, falt det seg naturlig, sa Anders Østensvig, investeringsansvarlig i DNB Ventures i Shifter.

Kort tid etterpå var investeringsselskapet største investor da Celsia, som lager et verktøy for bærekraftsrapportering, nylig hentet 20 millioner.

Hvorfor er dette interessant?

Når DNB Ventures investeringsansvarlige konstaterer at «Celsia har utvidet investeringshorisonten vår», er det verdt å spisse ørene.

DNB har definert interessante investeringsobjekter som selskaper som de kan jobbe sammen med og som har en strategisk relevans for DNBs egen virksomhet. Det har typisk betydd en eller annen form for finansielle tjenester og dermed fintech-selskaper som de naturlige kandidatene.

Det er her den «utvidede investeringshorisonten» kommer inn. På den ene siden konstaterer Østensvig at «en softwareplattform som egentlig er et rapporteringsverktøy og som ikke har noen finansielle tjenester i seg, egentlig ikke kvalifiserer som en fintech».

På den andre siden ser han samtidig at «det Celsia gjør er veldig relevant både for oss og for finansnæringen generelt. Det har synliggjort for oss at det finnes caser innenfor ESG-segment som er direkte relevante for banken, og der vi trygt kan investere innenfor det mandatet vi har».

Det er fem år siden storbanken satte av 250 millioner kroner og ga DNB Ventures oppdraget med å ta minoritetsposter på 10-30 prosent i oppstartsselskaper.

Frem til nå har det blitt med fem selskaper. Fundingpartner, Luca Labs, Payr, Aiia (tidl. Nordic API Gateway og Unite Living). Sistnevnte var det siste tilskuddet, så langt tilbake som i mars 2019.

Av disse er tre borte. Payr fallerte, Luca Labs trakk man seg ut av etter at selskapet også forsvant som regnskapsleverandør til DNB. Suksessen er Aiia. Selv om det ikke er kjent hvor mye Mastercard betalte for det danske selskapet, taler alt for at DNB Ventures fikk mer for sin andel av selskapet enn hva hele originalinvesteringen var på.

Gjennom årene har sjef etter sjef holdt fast ved at DNB gjerne investerer i oppstartsselskaper. Problemet har bare vært at banken har hatt fryktelig vanskelig for å finne et norsk fintechselskap som har kunnet leve opp til investeringskravene.

At DNB Ventures nå har «utvidet horisonten», vil neppe gjøre ting enklere,

Hva er konsekvensen?

Megatrenden bærekraft og satsing på ESG er noe som blir stadig viktigere. Bankene er også de første som vil merke av konsekvensene av at EUs taksonomi setter stadig strengere krav til bærekraftsrapportering.

Særlig E-relaterte ESG-selskaper, altså de som har mest fokus på miljøaspektet, er interessante for Anders Østensvig. Disse selskapene treffer bankens verdikjede veldig direkte, mener han.

Historien viser at man ikke skal ta noe for gitt når det gjelder investeringstempoet til DNB Ventures, men det skulle overraske veldig om det tar tre år til neste gang det blir investert i et nytt selskap.

Relaterte saker

→ (+) Celsia ble en øyeåpner – nå ser DNB Ventures etter flere bærekraftsinvesteringer
Kundene ville inn på eiersiden i startupen til Cognite-avhoppere
→ (+) Snart to år uten nyinvesteringer i DNB Ventures: «Skjønner at det kan oppfattes som at vi har vært i dvale»