BANKtjenester

DNB flytter alt tiI skyen: «Lar oss bygge tingene som små diamanter vi kan bruke til de forskjellige smykkene vi skal lage»

At DNBs mobilbank har fått funksjoner som pengebruk, forsikring, kvitteringsarkiv og etter nyttår også budsjett, er en konsekvens av at banken har flyttet ut i skyen.

Ingjerd Blekeli Spiten og Nicolai Rygh har flyttet mye av virksomheten til DNB Personmarked ut i skyen
Publisert Sist oppdatert

Det er snart fire år siden DNB begynte å samarbeide med Amazon Web Services, AWS. Det begynte med at mobilbanken skulle flyttes ut i skyen. Siden har Spare-appen, og bedrifts-appen Puls gått den samme veien. Nylig ble det kjent at samarbeidet med utvides ytterligere slik at også nettbanken skal plasseres i skyen.

– AWS har vært en katalysator for hvordan vi har endret arbeidsmåten vår, sier teknologidirektør Nicolai Rygh i DNB Personmarked.

Tiden med å jobbe i prosjekter er for lengst historie. Nå handler alt om team som jobber agilt og er ansvarlig for utvikling, forvaltning og drift samtidig. BizDevOps er forkortelsen Rygh bruker om måten å jobbe på. Det vil si at programvareutvikling og IT-drift samordnes med de forretningsmessige prioriteringene til selskapet.

Har ikke ligget på latsiden

Det var høsten 2019 at Kjerstin Braathen endret organisasjonen. Deler av teknologiorganisasjonen ble flyttet nærmere forretningsområdene. Sjefen for DNB Personmarked, Ingjerd Blekeli Spiten, fikk ansvar for applikasjonene, tjenestene og it-utviklingen som hører til personmarkedet.

Under henne ble Nicolai Rygh teknologidirektør og fikk det samlede utviklingsansvaret for mobilbanken, nettbanken og Spare-appen.

Da Shifter møtte Spiten og Rygh for omtrent et år siden, var arbeidet i ferd med å få skikkelig fart gjennom at mobilbanken og Spare-appen skulle forvandles fra to forskjellige utviklingsmiljøer med litt forskjellig teknologi.

Nå er de blitt til en og samme plattform, under panseret i hvert fall.

– Vi har ikke ligget på latsiden det siste året. Å få flyttet over «Spare» på AWS har økt kraften i den digitale utviklingen og nå skal vi begynne å flytte dnb.no den sammen veien, slik at vår får en felles kundeopplevelse på alle flatene, sier Ingjerd Blekeli Spiten.

Flyttearbeid i et par år

Arbeidet med dnb.no har allerede begynt så smått. Forsiden og alle eksterne sider er flyttet til skyen, men selve nettbanken gjenstår. Det er en jobb som ikke vil være gjort med det første, men banken er i gang med å beta-teste på egne ansatte.

Rygh anslår at det nok vil ta et par år og betydelige utviklingsressurser før målet om å gi kundene en helt lik opplevelse på stor skjerm som på liten skjerm, er helt i boks.

Utvidelsen av avtalen med AWS betyr at blant annet IBM, som har stått for mye av den viktigste programvaren i nettbanken, forsvinner ut som leverandør.

Noen av fordelene med AWS, ifølge Rygh, er at det finnes en rikholdig funksjonskatalog. Det betyr at verktøy innen kunstig intelligens, maskinlæring og dataanalyse, kan brukes «out of the box».

– Når vi nå har fått en plattform der fundamentet til begge appene er likt, kan vi begynne å se om vi kan bruke noe funksjonalitet vi allerede har på andre måter.

– Det er det som er bra med plattformen. Den lar oss bygge tingene som små diamanter vi kan bruke til de forskjellige smykkene vi skal lage til kundene, sier Rygh.

Fra faktura til kvittering

Et godt eksempel er den relativt nye funksjonen som lar brukerne laste opp og lagre viktige kvitteringer i mobilbanken. Den bruker fakturascannerfunksjonen med mobilkameraet, men i stedet for å legge opp en betaling, kobler den bildet med den korttransaksjonen du ønsker å spare.

Siden tjenesten er samtykkebasert, det vil si at kunden velger å laste opp bildet, vil det også forbli lagret så lenge kunden ønsker det.

At banken over nyttår utvider mobilbanken med muligheten å tilby kundene å sette opp budsjett, er Rygh også fornøyd med, og han ser for seg at den også etter hvert blir etterfulgt av muligheten til å sette opp sparemål.

To skyer over DNB

Samtidig er Amazon Web Services ikke den eneste skyen DNB Personmarked bruker. Microsoft Azure er også en del av sky-strategien.

– Amazon bruker vi for det vi bygger selv, mens kritisk infrastruktur går på Azure. Vi har valgt de beste fra begge to, sier Rygh.

Gjennom å konsolidere på færre litt større leverandører, mener Rygh at banken får noen stordriftsfordeler og ikke minst et kompetansemiljø som gir dem kraft til å levere det de skal være gode på.

– Vi har valgt en leverandør som er med å «booste» farten vår, sier Spiten om valget å utvide avtalen med AWS, og legger til at hun tror at DNBs valg har vært med på å påvirke hvor Amazon skal legge datasentrene sine.

– AWS har annonsert at de kommer til Oslo. Når de har oss og Oljefondet i Norge, er det klart at de ønsker å være attraktive i det norske markedet, sier Rygh.