Fintech

«Det er ikke normalt å lansere meglerhus i et slikt marked»

I sommer fikk Fundingpartner konsesjon til å drive med obligasjonslån. Rett før nyttår ble det første lånet til folkefinansieringsselskapet fulltegnet. Det var også det største hittil.

Geir Atle Bore, daglig leder Fundingpartner Group er fornøyd med å fått lukket selskapets første obligasjonslån noensinne.
Publisert

Forventningene var store da Geir Atle Bore i begynnelsen av august kunne melde om lanseringen av Fundingpartner Securities som Norges første heldigitale investeringsbank.

«I dag er det i praksis ingen som tilbyr norske bedrifter obligasjonslån i størrelsen 30-200 millioner kroner. Så du kan si at vi begynner å med å etablere et helt nytt lånemarked», sa Bore i august.

– Det var vel ikke den beste timingen for å lansere obligasjoner, innrømmer Bore i dag.

Dødt marked

For i løpet av høsten gikk rentenivåene bare en vei – oppover. Ifølge Bore førte det til at det europeiske obligasjonsmarkedet i praksis vært stengt store deler av høsten. Når usikkerheten er høy, er det få som vil utstede obligasjoner.

– Det er ikke normalt å lansere nye meglerhus i et slikt marked, men gitt at vi fikk konsesjon i sommer og ellers var klare så hadde vi lyst til å komme i gang, sier Fundingpartner Group-sjefen.

Først måtte alle spørsmål rundt teknologi og compliance være avklart. Dermed tok helt frem til begynnelsen av desember før den første obligasjonen kunne legges ut på Fundingpartners plattform.

Familieselskap ble først

Pioneren ble Puma Eiendom - et familieeid investeringsselskap som investerer i nærings- og utleieeiendommer primært i Horten, Tønsberg og Holmestrand. Selskapet ønsket å utstede en obligasjon på 30 millioner kroner for å refinansiere tre utestående lån på i underkant av 25 millioner kroner samt bygge opp en likviditetsbuffer i selskapet.

Obligasjonen har en løpetid på 18 måneder, og er tenkt som en brofinansiering som skal innfris ved en større refinansiering av hele eiendomsporteføljen på drøyt 140 millioner kroner.

Lånet er ikke bare det den første obligasjonen til Fundingpartner Securities. Det er også det største lånet noensinne fra Fundingpartner. Den tidligere rekorden var på 25 millioner kroner var fra april i fjor og kom faktisk fra de samme trakter. De pengene skulle brukes til å kjøpe næringseiendom på brygga i Tønsberg.

– Prosessen ved et obligasjonslån skiller seg litt fra våre andre lån. Blant annet kan noen investorer få forhåndstegnet seg. Det gir oss mulighet til å teste vannet før vi går ut med obligasjonen, sier Bore.

Renten ble satt opp

I dette tilfellet ga det forhåndstegninger på over ti millioner kroner til en rente på 13 prosent. Fundingpartner hadde dermed fått en bekreftelse på at noen større, erfarne investorer mente vilkårene var rimelige. Da det nærmet seg jul, manglet fortsatt de siste millionene av lånet. Dermed ble renten satt opp til 14,5 prosent, og obligasjonen fulltegnet på et par timer.

– Utsteder ønsket å komme i mål raskt. Det var viktigere enn å spare noen rentekroner, derfor ble økningen kanskje litt større enn hva den måtte bli, sier Bore.

– Gitt at rentesituasjoner ikke kan anses å være avklart. Hva tror du om utsiktene for obligasjonslån i 2023?

– Det vil være et marked for obligasjoner også fremover, og vi har ambisjoner om å gjøre flere obligasjonslån i 2023, men så lenge markedet er som det er, blir det neppe et ras av obligasjonslån føPr inflasjonsmonsteret er drept, sier Bore.

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*