FinSHIFT 12.04.2023

Den fjerde fintech-bølgen

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Armando Coppola, leder for Fintech Fund I i investeringsfondet Wellstreet.

Hva er saken?

– Jeg elsker regulering. Selskap som bygger sin forretningsmodell på regelverk, er det det beste som kan hende meg, sier Armando Coppola, ansvarlig for Fintech Fund I det svenske investeringsselskapet Wellstreet, i et intervju med Shifter.

Årsaken er at Coppola er av den meningen at det «å drive bank i dag er blitt å følge regler». Stadig nye krav som; Basel, Mifid, GDPR, PSD2, AML, KYC og så videre, gjør at bankene må drive med et evig «brannslukkingsarbeid», og dermed aldri vil få tid til å modernisere sine systemer skikkelig.

Det vil tvinge frem en mer åpen holdning til tredjepartsaktører når det gjelder det å løse utfordringene med å være såkalt «compliant» med alle regler. Ifølge Coppola er vi derfor nå på vei inn i «the fourth wave of fintech».

Hvorfor er dette interessant?

Coppolas tese om en fjerde fintechbølge er basen til investeringsmandatet i fondet han styrer.

– Jeg ser aldri på B2C. Jeg investerer bare i infrastrukturselskaper. De er oftest veldig sunne, og kan ha vanskelig for å tiltrekke seg kapital, nettopp fordi det ikke er så mange blant dem som sitter på pengene som skjønner hva de driver med, sier Coppola.

I dagens tøffe kapitalmarked er det et interessant signal. Ikke minst for B2B-rettede fintech-selskaper, og det finnes det jo en del av i Norge.

Coppola beskriver selv sitt fond som et ganske lite fond på 350 millioner kroner. Det er fortsatt mer enn de mest sammenlignbare norske fondene: SR Banks Finstart Nordic (300 mill.) og DNB Ventures (250 mill.).

Det svenske fondet vil også være mer aktivt, både når det gjelder å finne nye investeringer og hvor aktivt fondet skal være i utviklingen av selskapene det investerer i.

Coppola høres også mer gründervennlig ut enn de fleste aktive investerer når han sier:

– For oss er det umulig å gå inn i et selskap der gründerne ikke har aksjemajoritet også etter at vi har gått inn.

Hva er konsekvensen?

Det skal bli interessant å følge hva Coppola og hans fintech-fond finner på fremover.

De beinharde B2B-prinsippene som er lagt til grunn for fondet, er neppe et minus for norske fintech-selskaper.

Ett kan til og med være på vei å få Wellstreet og Coppola inn på eiersiden. Av seks aktuelle investeringskandidater, skal et være norsk.

– Det var «love at first sight». Selskapet har gjort veldig mye rett. De har også noen svakheter, men de er på den andre siden våre styrker, ifølge Coppola.

FinShift ser frem til å få vite hvem det kan være.

Relaterte saker:

→ (+) Nytt nordisk fintech-fond jakter sin første norske investering
→ (+) For å få fintech-penger av Wellstreet, må du overbevise disse «dragene»