FinSHIFT 27.09.2023

Den årlige Revolutsettelsen

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Revoluts Nik Storonsky sliter fortsatt med å få banklisens-ballongen til å fly.

    Hva er saken? 

Det kan fort bli litt hakk i plata, når FinShift skal skrive om Revolut. Men da Europas, på papiret, mest verdifulle fintech-selskap driver med en egen helt spesiell form for resultatrapportering blir det fort slik.

For andre år på rad har nemlig Revolut bedt om og fått innvilget en forsinket innlevering av resultatrapporten med tre måneder.

I utgangspunktet er 30. september siste frist for britiske selskaper å levere inn resultatet fra året før. Nå har Revolut altså fått ut året på seg å bli klare.

I fjor var ikke det nok. 2021-resultatet var ikke klart før 1. mars 2023. På det tidspunktet forventet Revolut å kunne levere 2022-resultatene før deadline.

I stedet er det slik at den forrige utsettelsen skal være selve årsaken til at Revolut igjen ber om mer tid, ifølge Sifted.

«Vi ser frem imot å publisere vår 2022-revisjon og årsrapport i god tid. Vi er fortsatt fornøyde med veksten, nye produkter, flere brukere økte volumer og bedre finansielle tall som en følge av dette», sier selskapet i en uttalelse som er det eneste som er blitt sagt derfra.

Hvorfor er dette interessant? 

Det er som alltid et fascinerende paradoks at et selskap som sikler etter status som bank i hjemlandet, og samtidig sutrer offentlig over lang og treg behandlingstid av søknaden, ikke klarer å holde tidsfrister for noe så grunnleggende som en årsrapport.

Ifølge Sifted er det også slik at et nærmest plettfritt 2022-resultat vil være helt sentralt for at det skal finnes håp om et grønt lys fra Bank of England's Prudential Regulation Authority (PRA), den litt striktere av Storbritannias to Finanstilsyn og det som overvåker store banker og finansforetak. Det andre, som nok er mer kjent blant fintech-selskaper, er Financial Conduct Authority, FCA, som regulerer og gir råd til dem som driver med finansielle tjenester og innovasjon.

Til saken hører også at da 2021-rapporten endelig ble lagt frem, fulgte det også med en uttalelse fra revisjonsselskapet BDO om at det fantes en mulighet for at 477 av selskapets 636 millioner pund i inntekter kan ha vært «materially misstated», det vil si at den finansielle informasjonen kan forventes å påvirke beslutninger som blir tatt basert på den.

Hva er konsekvensen? 

«The same procedure as every year, James». Så lenge Revolut ikke klarer å overholde grunnleggende rapportfrister, er det vanskelig å se at et strikt Finanstilsyn lar dem få fullstendige bankrettigheter.

At sikkerheten i Revolut systemer kan diskuteres, er heller ikke noen fordel. I fjor sommer rapporterte Financial Times at Revolut hadde tapt mer 20 millioner dollar, etter at hackere i USA hadde utnyttet et hull i selskapets betalingssystem.

Men den kanskje største trusselen mot en fremtidig lisens er vårens krangel med Softbank om preferanseaksjer. PRA skal nemlig ha stilt som krav at Revolut rydder opp endrer seks aksjeklasser til én, om de skal kunne få lisens. For å gi opp fordelene knyttet til aksjene, skal Softbank ha krevd dobbelt så mange vanlige aksjer som det Revolut var villige å tilby.

Softbank var hovedinvestor i serie E-runden på 800 millioner dollar sommeren 2021 som endte med at Revolut ble verdsatt til 33 milliarder dollar (som fortsatt er den offisielle verdsettelsen ettersom Revolut ikke har hentet penger etter det.)

Etter det FinShift kjenner til er aksjespørsmålet fortsatt ikke løst.

Relaterte saker:

→ Revolut utsetter resultatrapport for andre år på rad (Sifted)
→ (+) Revolut får innvilget forlengelse av rapportinnlevering for andre år på rad (Financial Times)
→ (+) Revolut i aksjekrangel med Softbank samtidig som lisenssamtaler stopper opp (Financial Times)
→ Full klinsj når Revolut og Softbank ikke når enighet (AIBC)