FinSHIFT 16.09.2023

Delte meninger om Paypal kan tine opp kryptovinteren

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Paypal stablecoin

Hva er saken? 

Paypal vekket oppmerksomhet da selskapet i forrige uke lanserte sin egen stablecoin Paypal USD (PYUSD), altså en kryptovaluta hvis verdi er knyttet til en fysisk eiendel, vanligvis en amerikansk dollar, men det kan være gull eller annet, som Hordes forsøk med Bustad-coin, som knytter verdien til norske boliger.

– Vi er et betalingselskap. Når det gjelder transaksjonskostnader, oppggjørstider og programmering av token, gir en stablecoin oss muligheter som ikke finnes i tradisjonelle betalings-rails. Dette er en strategisk teknologisk satsing fra vår side, sa Fernandez da Ponte, ansvarlig for blokkjede, krypto og andre digitale valutaer i Paypal i et tv-intervju med Bloomberg etter lanseringen.

I Paypals tilfelle handler det om at PYUSD er bakket av amerikanske dollar eller korte amerikanske statspapirer, ifølge en pressemelding fra selskapet.

PYUSD bruker Ethereum-blokkjeden og utstedes av Paxos Trust Company, en blokkjedespesialist som tilbyr kryptomeglertjenester. Paxos ble omtalt i begynnelsen av året da tilsynsmyndighetene i delstaten New York beordret selskapet å slutte gi ut kryptobørsen Binance’ dollar-bakkede stablecoin BUSD.

Fra og med denne uken og i ukene som kommer, skal amerikanske Paypal-kunder som kjøper PYUSD kunne begynne å betale for kjøp, gjennomføre peer-to-peer-betalinger, overføre verdiene til lignende eksterne kryptolommebøker og kunne veksle inn alle de kryptovalutaer som Paypal støtter.

I intervjuet sier også Fernandez da Ponte at PYUSD vil gjøre det mulig for brukere av vennebetalingstjenesten Venmo (som Paypal eier) å sende penger direkte til en Paypal-bruker. Det har ikke vært mulig tidligere.

Hvorfor er dette interessant? 

Paypal blir det første større selskapet med virksomhet i den “virkelige” finansielle verdenen som lanserer sin egen stablecoin.

Det betyr også at selskapet på noen få år har snudd 180 grader i synet på krypto. Frem til 2020 holdt Paypal seg helt unna krypto. Selskapet ville ikke engang tillate at Paypal ble brukt for å sende eller ta imot penger fra krypto-børser og -vekslere.

I andre halvdel av 2020, med full pandemi gående, byttet selskapet fot, og besluttet å støtte oppbevaring av krypto på den egne plattformen. Så har aksepten for krypto stadig utvidet seg, med nye funksjoner og ny land.

Stablecoin er også blitt sett på som noe som skulle bidra til å gjøre avstanden med tradisjonelle fiat-valutaer og vilt svingende kryptovalutaer mindre.

Tiltroen til det fikk seg en trøkk i fjor med Terra-Luna-krasjen, som på mange måter var starten for den lange rekke av kryptorelaterte skandaler i 2022. Sentralt for krasjen var Terras algoritmiske stablecoin UST, og den første som ikke var bakket av en fysisk eiendel.

Hva er konsekvensen? 

Det er det nok ingen som er helt sikker på. Noen mener at det faktum at et etablert selskap som Paypal lanserer en stablecoin, godt kan være det første tegnet på at kryptovinteren som har herjet siden i fjor kan være på vei til å gå over.

To analytikere i Bank of America er mer i tvil. I en rapport, gjengitt av Coindesk, mener Alkesh Shah og Andrew Moss at Paypals inntog neppe vil endre mye på bruken av kryptovaluta i det korte løp, og at den på litt lenger sikt vil kunne møte sterk konkurranse fra digitale sentralbankpenger.

Fernandez da Ponte i Paypal er også inne på at det vil ta lang tid før stablecoin vil bli en etablert del av hverdagen og peker blant annet på at den totale verdien av stablecoinmarkedet ikke er på mer enn rundt 120 milliarder dollar.

Det de fleste virker til å være enige om at kan bli problematisk på kort sikt, er det regulatoriske perspektivet. Amerikanske myndigheter har vært på offensiven det siste halvåret og er på vei å radikalt revurdere hvordan kryptoselskaper skal reguleres.

Et eksempel er at Maxine Waters, den ledende Demokraten i Representanthusets finanskomité var raskt var ute og meldte bekymring over at Paypal har valgt å lansere en stablecoin før myndighetene har fått plass et føderalt regelverk og ressurser til å passe på at det blir fulgt.

Relaterte saker

Paypal lanserer PYUSD - en egen stablecoin (Altfi)
Paypals stablecoin-lansering kan bety slutten for kryptovinteren (Sifted)
Bank of America tror det tar tid bruken av Paypals stablecoin tar av (Coindesk)
→ (video) Slik planlegger Paypal å generere inntekter fra stablecoin (Bloomberg)