FINTECH

De nordiske storbankenes «kjenn din kunde»-samarbeid har fått sin første eksterne kunde

Samarbeidsprosjektet Invidem utvikler såkalte KYC-løsninger, som verifiserer og risikovurderer kundeforhold. Nå hanker de inn svensk fondsselskap på kundelisten.

Marit Bø Bornstein, adm.dir. Invidem
Publisert

Invidem er selskapet som skal bli «kjenn din kunde»-bransjens rørleggerbedrift, i hvert fall i Norden. Det ble grunnlagt i 2018 av DNB, Nordea, Handelsbanken, Swedbank, SEB og Danske Bank.

– KYC-informasjon bør ikke være konkurransevridende og skaper liten verdi for hver bank isolert sett. Derfor tror vi det er mer kostnadseffektivt og samfunnsnyttig å samle inn denne type data ett sted, til glede for eierbankene og alle andre som trenger den samme informasjonen, sa DNBs representant i styret til Invidem, Anders Grevstad, til Shifter i forbindelse med Invidems offisielle lansering i september i fjor.

Åtte måneder etterpå har Indvidem altså funnet sin første kunde utenfor eierbankene. Det er det svenske fondsselskapet Indecap Fonder som begynner å ta i bruk Invidems tjenester.

Selskapet er i hovedsak eid av en rekke svenske sparebanker og er et analyseselskap som analyserer fondsforvalterere over hele verden, finner de beste innenfor ulike kategorier og lager egne fond basert på dem. Disse er satt sammen ut fra risikonivå.

– Vi er veldig glade for å hilse Indecap Fonder velkommen. Det er et selskap som deler vår misjon om å forhindre finansiell kriminalitet, og jeg er overbevist om at vi skal klare å kunne leve opp til selskapets forventninger, sier Indvidems administrerende direktør, Marit Bø Bornstein, i en pressemelding.

– Compliance er, eller burde i hvert fall være, topp prioritet for alle selskaper i vår bransje. Gjennom å velge Invidems KYC-tjenester, vil vi ikke bare leve opp til regulatoriske krav, men vi vil bidra å til heve bransjestandarden til et nytt nivå, sier Johan Svedin, administrerende direktør i Indecap Fonder.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*