Norge er det første landet i verden som legger til rette for autorisering av robotrådgivere, her illustrert ved Softbank Robotics' Pepper.

De første robotrådgiverne blir autorisert til våren

Norge er det første landet i verden som legger til rette for autorisering av robotrådgivere. Nå åpner Finansnæringens Autorisasjonsordninger, FinAut for å ta imot de første søknadene.

Publisert Sist oppdatert

Det er nok en ikke alt for vill gjetting at Sparebank1 SR-Bank vil være en av de første i køen til å levere søknad. Banken har vært et av de to utvalgte selskapene i Finanstilsynets regulatoriske sandkasse, og bankens prosjekt har vært å lage en digital kunderådgiver der man bruker kunstig intelligens i teknologien bak rådgivningen.

«Rådgiveren» er utviklet i samarbeid med Boost.ai og Spama, og sluttmålet har vært å få den autorisert av FinAut i april neste år.

Ramtin Matin i SR-Bank, som har vært ansvarlig for bankens sandkasseprosjekt hos Finanstilsynet fortalte Shifter at det at FinAut har deltatt i prosjektet har vært helt essensielt for fremdriften, og målet om få den digitale rådgiveren autorisert.

– FinAut er de første som lager et rammeverk for hvordan digitale kunderådgivere skal autoriseres. Derfor har det vært viktig å ha både FinAut og tilsynet med på lag, sa Matin til Shifter.

Det var i mars 2019 at hovedstyret i Finans Norge vedtok å opprette en nasjonal autorisasjonsordning for robotrådgivere med FinAut, som forvalter av ordningen. Ordningen omfatter kun digitale løsninger som gir råd overfor forbrukere, dvs. gir en personlig anbefaling til kunder, og omfatter produktkategoriene sparing og investering, personforsikring, skadeforsikring og kreditt.

For å kunne bli autorisert, må både bedriften og robotrådgiveren tilfredsstille flere krav. Blant annet må robotrådgiveren tilfredsstille bransjenormen «god skikk ved rådgivning og annen kundebehandling». Den må også ha vært gjennom bedriftens interne produktstyringsprosess, og bedriftens internrevisjon må ha kontrollert at alle krav er innfridd.

Det er bare mulig for medlemmer i FinAut å søke, og organisasjonen planlegger å dele ut autorisasjoner i to puljer – en før sommeren og en til høsten.