FinSHIFT 20.10.2021

Britisk bank-topp sammenligner kryptoutvikling med finanskrisen

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på under.

Bank of Englands visesentralbanksjef med ansvar for finansiell stabilitet, sir Jon Cuncliffe

Hva er saken?

Bank of England-toppen Sir Jon Cuncliffe holdt ikke igjen da han i en tale i forrige uke sammenlignet utviklingen i kryptomarkedet det siste året med subprimelånene som førte til finanskrisen i 2008.

Ifølge Cuncliffe er ikke kryptovalutaene en stor trussel mot det finansielle systemet for øyeblikket.

– Men det finnes veldig gode grunner til å tro at dette ikke vil være tilfelle lenge, sa Cuncliffe, som har tittelen visesentralbanksjef og har ansvar for finansiell stabilitet .

Han mener det er på tide at myndighetene må gripe inn å håndtere den økte risikoen og sikre at de finansielle systemene klarer å håndtere store korreksjoner innen kryptomarkedet på en måte som ikke ble gjort under subprimekrisen.

Hvorfor er dette interessant?

Det siste året har verdien på det globale kryptomarkedet vokst med omtrent 200 prosent fra litt under 800 milliarder dollar, cirka 6700 milliarder kroner til 2,3 billioner dollar, drøyt 19.000 milliarder kroner.

Det utgjør ikke mer enn litt under én prosent av det totale globale finansielle systemet, som i følge BBC er på 250 billioner dollar, som i norske kroner skulle bli over to billiarder kroner, eller 2000 billioner.

På den andre siden var verdien på subprimelånene som utløste finanskrisen på 1,2 billioner dollar og det i et globalt finansmarked som ikke var like stort som det er i dag.

Det som gjør Cuncliffe urolig er det faktum at kryptoverden blir stadig mer koblet til den tradisjonelle finansielle verden når banker, hedgefond og andre aktører begynner å investere i kryptovaluta.

Det gir en åpenbar fare for smitte, slik at et kraftig fall for kryptovalutaer også kan føre til et sjokk i det tradisjonelle finansielle systemet. Særlig ettersom 95 prosent av alle kryptovalutaer ikke har dekning av eiendeler og verdier i den virkelige verden, ifølge Cuncliffe.

Samtidig er den britiske visesentralbanksjefen likevel ikke helt avvisende til krypto:

– Å ta kryptoverden inn i den regulatoriske varmen vil forsikre oss om at de potensielt store fordelene med denne teknologien kan blomstre på en bærekraftig måte, sa Cuncliffe i talen.

Hva er konsekvensen?

Akkurat det siste er nok avhengig av øynene som ser. For de sterkeste kryptotilhengerne ville vel en slik utvikling være omtrent som døden.

Men at det kommer en eller annen form for regulering av krypto, er nok uunngåelig.