FinSHIFT 24.05.2023

BNPL-kollaps «down under»

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

Denne uken la myndighetene i Australia frem ny regulering som innebærer en kraftig innstramming av et BNPL-marked som i prinsippet har vært uregulert siden 2014.

«Å ikke gjøre noe er ikke lenger et alternativ. BNPL ser ut som kreditt, fungerer som kreditt og har samme risiko som kreditt». Det var budskapet fra vise-finansminister Stephen Jones da han presenterte de nye kravene mandag.

Innstrammingen kommer etter at det er blitt observert en urovekkende trend der stadig flere australiere drar på seg betydelig mer gjeld fra BNPL-kontoer enn hva de hadde kunnet gjøre med et kredittkort eller via såkalte «payday loans». Det siste er en type usikrede lån til høy rente som løper frem til neste lønning.

En undersøkelse fra i fjor gjennomført av det australske finanstilsynet ASIC, viste at 19 prosent av alle BNPL-kunder kunne påvise to eller flere tegn på finansiell stress.

Hvorfor er dette interessant?

For folk her oppe i det kalde nord er det Klarna som er kongen av BNPL, og ofte sett på som det selskapet som mer eller mindre la grunnen til at de finnes et marked som blir kalt «kjøp nå, betal senere».

På den andre siden av kloden er man av en litt annen mening. Australia ser seg i like høy grad som BNPL-bransjens hjemland. Det er heller ikke uten grunn.

Om vi skrur klokken tilbake et par år, var flere av Klarnas fremste utfordrere på den internasjonale arenaen fra nettopp Australia, som Afterpay, Zip og Openpay.

I 2021 sto BNPL-industrien i Australia på toppen. Da var hele 12 selskaper notert på ASX-børsen i Australia og den samlede verdien på selskapene var fort en kort periode på hele 58 milliarder dollar.

I dag er det fem børsnoterte selskaper igjen med en samlet verdi på 928 millioner dollar. Dette etter at aksjekursen har falt med 94 prosent eller mer.

Tallene kommer fra en av Linkedins mest uttalte BNPL-kritikere, Grant Halverson, sjef i det australske betalingskonsluentselskapet McLean Roche, som har vært omtalt her i FinShift tidligere.

Han omtaler det som Australias kanskje største børskollaps noensinne.

Hva er konsekvensen?

Av selskapene som har forsvunnet fra børs er det flere som har gått konk, eller står i fare for å gjøre det, noen utenlandske selskaper har frivillig avlistet seg og forlatt Australia, og ytterligere noen er i ferd med å pivotere helt bort fra BNPL.

Nå har FinShift langt fra det hele bildet av hva som har skjedd «down under», men det kan jo fremstå som markedet har klart å sanere seg selv raskere enn hva myndighetene har klart å ta kontroll.

Relaterte saker

→ (+) Nå venter tøff ny regulering for Buy Now, Pay Later (Sydney Morning Herald)
Payright forlater ASX (Linkedin-inlegg fra Grant Halverson)