FinSHIFT 09.02.2022

BankID blir bedre med biometri

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

BankIDs innloggingssystem er på vei til å få en skikkelig oppgradering.

De finurlige kombinasjonene av adjektiv og substantiv har vekket både glede, forvirring eller til og med konspirasjonsfrykt hos brukerne, som når et mislykket måltid har blitt etterfulgt av SVIDD MIDDAG da regningene skal betales på kvelden.

Nå vil denne innloggingsmåten blir komplettert av biometrisk innlogging med ansikt eller tommel.

Deler av løsningen finnes allerede – appen BankID har eksistert et par år. Over 200.000 nordmenn har tatt den i bruk som erstatning for kodebrikke eller BankID på mobil. Men den biometriske funksjonen har manglet.

Det kommer i løpet av året. BankID er i gang med pilottestingen, så må alle banker legge til rette for at BankID-sertifikatet deres godtar biometrisk innlogging. Til sist må også brukerstedene bestemme seg for hvilket sikkerhetsnivå innloggingen skal ligge på.

Dagens BankID på mobil er nemlig strengere enn hva som strengt tatt er nødvendig i mange tilfeller, men blir brukt likevel fordi alternativene har manglet. Den nye BankID-sjefen Øyvind Brekke gir et eksempel med betalinger på nett:

– I dag er det mange som bruker dagens Bank-ID med høyeste nivå når kjøpet er over et visst beløp, men formelt er det nok med biometri i en slik situasjon

Hvorfor er dette interessant?

Selv om BankIDs kodeord var en genistrek som fikk folk til å følge med på innloggingsituasjonen i betydelig høyere grad, begynner den å gå ut på dato.

Det går helt enkelt for langsomt. Har man som FinShift prøvd den svenske BankID-appen som har hatt FaceID-innlogging i flere år, begynner den norske versjonen med «sms-pingpong» og blinkende skjerm fremstå som uutsigelig treg.

Når norske apper som eksempelvis Helsenorge og Digipost også har lagt til rette for innlogging med FaceID, er det på høy tid at en av Norges mest brukte tjenester (nesten én milliard innlogginger i fjor) får en mer moderne løsning.

Hva er konsekvensen?

Så snart den biometriske innloggingen er på plass, og banker og brukersteder har fått gjennomført nyordningen i sine systemer, er vi rimelig sikre på at Øyvind Brekkes ambisjon om «at alle nordmenn skal laste ned BankID-appen og aktivere biometri», vil vinne mark rimelig raskt.

Er du en gang blitt vant til å bruke ansiktet, vil lysten til å humre over et morsomt ordspill svinne hen raskt.

De eneste som muligens kan bli lei seg er nok Telenor. Det blir noen kroner som forsvinner for den eneste mobiloperatøren som fortsatt tar betalt for sms-ene som blir sendt.

Les mer: (+) Nå tar ansiktet over for ordspillene på BankID
(+) Raskere Vipps-fisjon enn ventet for BankID og BankAksept
(+) «Det er på tide at BankID og BankAxept kommer ut av skyggen til Vipps»

Powered by Labrador CMS