FinSHIFT 27.04.2022

Banker på oppkjøpsjakt

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Anne Boden er gründer og administrerende direktør i den britiske digitalbanken Starling, som nå har hentet penger som skal brukes til oppkjøp.

Hva er saken?

Starling Bank pleier å regnes som en av de store digitalbanksuksessene fra de britiske øyer ved siden av Revolut og Monzo.

Denne uken hentet Starling og grunnlegger Anne Boden 130,5 millioner pund, drøyt 1,5 milliarder kroner fra eksisterende investorer, til en pre-money-vurdering av selskapet på nesten 30 milliarder kroner. Siden kapitalinnhentingen på en måte var «intern» blir den sett på som en tillitserklæring fra eierne til Starling.

Ifølge nettstedet Altfi, sier Starling at pengene skal bidra gå til å bygge en «krigskasse» for oppkjøp og at selskapet allerede har flere mulige kandidater i siktet.

I fjor brukte Starling 50 millioner pund på å kjøpe boliglånsspesialisten Fleet Mortgages, som et ledd i å utvide lånebusinessen til banken.

Hvorfor er dette interessant?

Starling er langt fra den eneste av de nye digitalbankene som nå har nådd en fase der oppkjøp er blitt en del av vekststrategien.

Den britiske konkurrenten Revolut har også gjort flere oppkjøp det siste året. I februar betalte det indiske datterselskapet 45 millioner dollar for pengeoverforingsselskapet Arvog Forex i et forsøk på sterke nærværet i India. I november i fjor kjøpte Revolut også Nobly POS, et selskaper som lager såkalte ePOS-systemer for USA, Storbritannia og Australia.

Den brasilianske giganten Nubank, som faktisk er verdens største digitalbank regnet i antall kunder, har også vært aktiv på oppkjøpsfronten. I løpet av 2020 og 2021 har selskapet kjøpt hele seks selskaper.

Litt mer på hjemmebane har vi en annen raskt voksende bank med stor apetitt på oppkjøp. Danske Lunar har vært svært aktive på det området det siste året. I april i fjor ble den utlånsvirksomheten Lendify slukt, i oktober det danske betalingsselskapet Paylike og nå i mars norske Instabank.

Akkurat som Starling har Lunar fyllt på kassen ved flere tilfeller. Sist i mars i år da serie D-runden fra i fjor høst på 2,1 milliarder kroner, ble utvidet med 700 nye millioner kroner fra de samme investorene.

Gründer Ken Villum Klausen har lenge vært klar på at oppkjøp er en del av vekststrategien og sa etter det siste påfyllet av kassakisten at «Vi forventer i tillegg å kikke på muligheter for å vokse gjennom oppkjøp».

En annen bank, som har en vært aktiv oppkjøper, er selvfølgelig Klarna. Ti selskaper sto på handlelisten i fjor, men det fleste hadde mer med e-handel enn bankvirksomhet å gjøre.

Hva er konsekvensen?

I de siste årenes enorme fintech-vekst har neobankene, altså de heldigitale bankene som ikke trenger å forholde seg til gamle systemer, men bygger nytt rett i skyen og gjerne bare har bank i en app, spilt en sentral rolle.

Men som i alle markeder med en enorm vekst, kommer det for eller siden en periode av konsolidering, der de med best økonomiske muskler pleier å ha en tendens til ta steget fra utfordrer til maktfaktor.

Det racet ser ut til å begynt, og vil nok bare bli enda tydeligere i tiden som kommer.

Relaterte saker

Starling Bank henter 130 millioner pund for å bygge «krigskasse» til oppkjøp (Altfi)
Lunar henter 700 milloner kroner og tar sats for nye oppkjøp
Derfor vil Lunar kjøpe Instabank
Nytt Lunar-oppkjøp: «En liten nordisk Stripe»
Revolut gjør første oppkjøp i India (India Times)
Nubank kjøper den finansielle AI-startupen Olivia (Contxto)