Aprila-sjef Halvor Lande, t.h. gleder seg over at kassekredittsøknadene fra små og mellomstore bedrifter øker kraftig. Her sammen med Aprila-kollega Israr Khan

Aprila-sjefen fornøyd med lavere tap

Tredje kvartal endte med et underskudd på 5,4 millioner kroner for den digitale utfordrerbanken. Det er bedre enn planlagt, ifølge Halvor Lande, daglig leder i Aprila Bank.

Publisert Sist oppdatert

En sterkt bidragende årsak til at resultat er 1,9 millioner kroner bedre enn kvartalet før, er at søknadene om kassekreditt har tatt seg kraftig opp. Bare i september mottak banken godt over 1000 kassekredittsøknader. Det var 60 prosent høyere enn i august og 46 prosent bedre enn tidligere all-time high fra juni i år.

– Mesteparten av den økningen kommer fra vår nylig lanserte automatiserte kassekredittsøknad, sier Lande til Shifter.

Samarbeid over forventing

Og forventningen om at den skal fortsette å levere er høy. Ikke minst når samarbeidet med DNB får full effekt. Det er en måned siden det ble kjent at DNB og Aprila har inngått en avtale som går ut på at DNB skal tilby Aprilas kassekredittløsning til storbankens SMB-kunder.

– Vi har vært i gang i underkant av tre uker, men det går allerede over både vår og DNBs forventning, sier Lande, men påpeker at det største løftet nok ikke kommer før DNB er klare til å distribuere det i sine digitale kanaler, som appen Puls og Bedriftsbanken.

Kassekreditten er allerede Aprilas desidert største produkt. Av bruttoutlåningen på 292 millioner kroner ved utgangen av tredje kvartal, står kassekreditt for omtrent 80 prosent.

Den vil neppe bli mindre. Lande forteller at banken har vært rimelig streng den første måneden med automatiserte kassekredittsøknader og bare godkjent 40 prosent av søknadene.

– Vi begynne å skru på kravene fremover, sier han.

Altfor høye tap

I enkelte kvartaler har banken hatt altfor høye lånetap, helt opp i 40-50 prosent av renteinntektene. Det langsiktige målet er å ligge på rundt 25 prosent

– Nå i tredje kvartal er vi nede i 20 prosent. Det er jeg veldig glad for.

– Er bedringen fordi inntektene har økt eller at tapene i kroner er lavere?

– Begge deler. Men økte renteinntekter er det som har hatt størst innvirkning.

Skal være lønnsomme om tre kvartal

I kroner var inntektene på lån i tredje kvartal 16,4 millioner kroner. Det var 187 prosent bedre enn samme kvartal i 2020 og 22 prosent bedre enn kvartalet før. Tapene i tredje kvartal klokket inn på 3,4 million kroner.

Resultat før skatt endte altså på minus 5,4 millioner kroner. Det er bankens beste kvartal noensinne. Og et av det siste i minus, skal man tro sjefen.

Om Aprila klarer å holde seg til planen, er det meningen at banken skal være lønnsom fra og med andre kvartal 2002.