BANK OG FInans

Aprila Bank innfrir løfte om lønnsomhet

Aprila-sjef Halvor Lande har I lang tid sagt at banken skal være lønnsom fra andre kvartal i år. Det løftet innfridde han, da selskaper fredag la frem kvartalsresultatet.

Lønnsom banksjef, Halvor Lande, administrerende direktør i Aprila Bank
Publisert

Resultat etter skatt i andre kvartal endte på 1,6 millioner kroner, et vesentlig bedre resultat enn det minus på 7.3 millioner kroner andre kvartal i 2021 endte på.

– Selv om vi har hatt veldig sterk tro på at vi skulle lykkes, er det deilig å levere i praksis, sier administrerende direktør Halvor Lande til Shifter.

En viktig årsak til banken har nådd målene er utlånsveksten. Den har vært på 104 prosent siste 12 måneder. Ved utgangen av andre kvartal hadde Aprila utlån på 517 millioner kroner, opp fra 252 millioner, et år tidligere.

LES OGSÅ: Aprila ruster for konkurranse og lønnsomhet

Sterk inntektsvekst

Dermed er renteinntektene også mer enn doblet, fra 10, 5 millioner kroner andre kvartal i fjor til 21,2 millioner kroner i år. Bankens øvrige driftsinntekter er i samme periode neste firedoblet fra 470.000 kroner til 1,7 millioner kroner.

En annen år sak er at forholdet mellom kostnader og inntekter er blitt kraftig bedret. I de fire foregående kvartalene har kostnadene vært større enn inntektene, om enn med liten margin i de siste to. I andre kvartal gikk inntektene i været, mens kostnadene sank, slik at sistnevnte bare utgjorde 56 prosent av først nevnte.

Ikke krise i Norge – men en bransje sliter

– Det virker som om det siste halvårets uro i verden ikke har påvirket Aprila?

- Det har egentlig vært lite overraskelser. Inflasjon og krig og har ikke påvirket norske småbedrifter så langt. Ja, de har kostnadsøkninger som alle andre, men vokser enda raskere på inntektssiden. Særlig bygg og anlegg-sektoren, sier Lande.

Men ikke noen regel uten unntak. Og sine tall har Aprila funnet at en bransje sliter mer enn andre.

– Den ene bransjen som skiller seg ut negativt er it-bransjen. For It-konsulenter og små tech-selskaper er det kostnadsøkninger, men ikke vekst, sier Aprila-sjefen.

LES OGSÅ: Aprila bygger videre med nye banksamarbeid

Prioriterer vekst

I løpet av våren har Aprila fylt på kassen med totalt 60 millioner kroner. I april ble det solgt og innløste opsjon for litt over 25 millioner kroner og i juni ble banken tilført ytterligere 35 millioner kroner i en rettet emisjon. Det var SES As, et familieeid investeringsselskap knyttet til Bertel O. Steen som utvidet eierskapet, etter godkjennelse fra Finanstilsynet, og nå er største eier med 18,2 prosent.

Dermed sitter Aprila med en kapitaldekning (Common Equity Tier 1) på 41,3 prosent, skyhøyt over myndighetskravet på 19 prosent. Pengene sørger for at banken kan fortsette å vokse i raskt. Pengene gjør at dagens utlånsbalanse kan mer enn dobles.

– Vi venter at veksten vil være høy i overskuelig fremtid. Da er det greit å sikre at vi har penger, både et og to år frem i tid, sier Lande.

Og veksten vil være prioritert, selv om selskapet nå også kan vise til lønnsomhet.

– Vi planlegger i for noen fantasioverskudd de kommende kvartalene. Fortsatt vekst og sånn pluss minus ti kroner, høres bra ut, humrer Lande.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*