FinSHIFT 15.02.2023

Amerikanske myndigheter på krypto-offensiv

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Paypals hovedkontor i San Jose, Californa.

Hva er saken?

Betalingsgiganten Paypal var helt i sluttfasen av prosjektet med å lansere en egen stablecoin, da selskapet fredag selskapet på pauseknappen. Nå er det uklart når eller om blir en lansering i det hele tatt.

Den eneste offisielle beskjeden fra Paypal er den samme som da planene ble kjent for ett år siden. Selskapet «utforsker en stablecoin ... om vi velger å gå videre, kommer vi selvfølgelig å jobbe tett med relevante myndigheter.»

En stablecoin er en kryptovaluta, hvis mål er å ha en fast verdi mot en annen eiendel, vanligvis en dollar eller en euro.

Beslutningen kommer etter at det ble kjent at samarbeidspartneren Paxos, var under etterforskning av New York Department of Financial Services NYDFS, som regnes som en nøkkelaktør blant de amerikanske myndighetsaktørene som følger med på kryptovalutamarkedet.

Paxos er heller ikke hvem som helst i denne sammenhengen. Våren 2021 fikk Paxos en midlertidig tillatelse fra US Office of the Comptroller of the Currency, OCC (et føderalt forvaltningsorgan som fører tilsyn med nasjonale banker), som ga selskapet en status som en slags «kryptobank»

I tillegg til en egen stablecoin kalt Pax dollar (USDP), står selskapet også bak blant annet Binance USD, stablecoin-valutaen til kryptobørsen Binance. I fjor innledet selskapet også et samarbeid med Mastercard med målet om å gi etablerte banker en mulighet å tilby kryptohandel på egne plattformer.

I forkant av den siste meldingen om at Paxos er under etterforskning, har det også versert rykter om at OCC har ønsket å trekke den midlertidige banktillatelsen. Noe som Paxos bestemt har benektet.

Hvorfor er dette interessant?

Da Paypal-planene ble kjent for omtrent et år siden, ble det sett på som et viktig skritt på veien mot å gjøre kryptobetalinger mer stuerene. Med 350 millioner aktive brukere, ble Paypal sett på som en aktør som kunne øke troverdigheten og bidra til at andre aktører fra den vanlige finansielle verdenen ville bevege seg inn i krypto-spacet.

Men det var før selskaper som Terra (Luna), Celsius, Voyager og ikke minst FTX gikk under og rev med seg det meste av tilliten som kryptoaktørene eventuelt kunne ha bygget seg opp.

At amerikanske myndigheter nå går Paxos etter i sømmene, ser ut å til å være en del av en større kampanje der det er blitt gjennomført flere aksjoner mot aktører i kryptomarkedet.

I forrige uke meldte The Securities and Exchange Commission. SEC, som overvåker verdipapirhandelen i USA, at Kraken, USA tredje største kryptobørs målt i handelsvolum, hadde godtatt en bot på 30 millioner dollar, og at selskapet hadde gått med på å slutte med alle «staking»-tjenester i USA.

«Staking» er kort forklart at en eier av eksempelvis Etherum, kan bli belønnet for at hen lagrer eller låser sine mynter til Etherum-nettverket. Litt som man ville få renter på innskudd i banken. At nok mennesker gjør det, er helt sentralt for at den nye måten å verifisere nye blokker i en blokkjede, proof-of-stake, skal fungere.

Hva er konsekvensen?

For Paxos er konsekvensene ganske umiddelbare. Mandag fikk selskapet beskjed om å slutte å utstede nye Binance USD-stablecoins etter 21. februar. I meldingen står det også at Paxos garanterer full support for BUSD minst frem til februar 2024 og at nye og eksisterende kunder skal kunne veksle sine eiendeler til ekte dollar eller Pax dollar.

Domen mot Kraken vekket også reaksjoner og usikkerhet om hva myndighetene egentlig var ute etter da de stoppet Kraken fra å holde på med «staking». Om det faktisk var slik at myndighetene var ute etter å sette en stopper for hele prinsippet at kryptoselskaper kan tilby «staking» som en tjeneste i bytte mot en belønning.

Kommentarene i ettertid tyder at på at det SEC først og fremst er ute etter, er at selskaper som tilbyr «staking» må registrere som verdipapirforetak og bli godkjent av myndighetene og få rapporteringsplikt før man kan tilby «staking».

FinShift nøyer seg med å konstatere at det blir stadig mer åpenbart at kryptoverdenen må la seg regulere, skal den overleve.

Relaterte saker

Paypal stoppet nettopp planene på å lansere en stablecoin etter rapporter om at partneren er under etterforskning (Yahoo Finance)
Kryptomarkedet på nåler etter at myndighetene intensifiserer etterforskningen av bransjen (CNBC)
Hva betyr SECs oppgjørelse med Kraken for krypto staking (Coindesk)
Restruktureringsselskap tar over når Openpay stenger (Financial Review)
Paxos stopper utstedelse av nye BUSD-tokens (Pressemelding fra Paxos)
Mastercard skal hjelpe banker å tilby kryptohandel (CNBC)
Paxos blir den tredje føderalt regulerte krypto-«banken» (Coindesk)