FinSHIFT 20.09.2023

24 timer av tapt troverdighet

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Jack Dorsey, gjør comeback som sjef i Square, og skal rette opp i krisen etter det nylige havariet som stenge ned selskapet i omtrent et døgn.

Hva er saken? 

Det er nå halvannen uke siden den amerikanske fintech-giganten Square klarte å stenge ute sine kunder nesten et helt døgn.

Årsaken viste seg å være en DNS-feil. DNS eller domain name system er protokollen som oversetter nettadressen en person skriver inn i en nettleser til IP-adresser, som gjør at datamaskinen finner frem til det nettstedet hen ønsker å gå til. Om DNS-innstillingene er feilkonfigurert kan det i verste fall bety at en hel bedrift fremstår som om den er blitt borte fra internett. Det er hva som skal ha skjedd med Square.

Det er litt uheldig når du den som prosesserer betalingene for mer enn to millioner butikker, i høy grad små og mellomstore bedrifter i USA og skal ha over 200 millioner registrerte kjøperprofiler.

Protestene lot heller ikke vente på seg. Det ble registrert over 18.000 klager på Square, og rundt 9000 for Cash App, en mobilbetalingstjeneste som er omtrent som vennebetalingsdelen av Vipps.

Begge disse er tjenester i morsselskapet Block, sammen med BNPL-selskapet Afterpay og musikktjenesten Tidal. Block, som opprinnelig het Square, ble startet i 2009 av blant annet Twitter-gründer Jack Dorsey.

Hvorfor er dette interessant? 

Square pleier ofte å bli omtalt som en av de tre store betalingsløsningene i USA sammen med Stripe og Paypal. Nederlandske Adyen er en annen.

For et selskap med den statusen er det naturligvis en katastrofe ikke å kunne levere tjenestene til kunder i nesten et helt døgn fordelt over to dager. Elektroniske betalingstjenester forventes å fungere døgnet rundt og selv et kort avbrudd blir regnet som kritisk.

Noen kanskje husker 16 mai i fjor og oppstandelsen det ble da fordi det plutselig ikke var mulig å betale med kort i en stor del av betalingsterminalene i norske butikker, med lange køer av storshoppende nordmenn klare for nasjonaldagsfest. Den feilen varte i en drøy time.

Gjett hvordan butikkene til Square må ha opplevd det, da mulighetene til å selge var borte i omtrent 24 timer.

Hva er konsekvensen? 

Nettstedet Electronic Payments International gjorde en enkelt regneøvelse basert på Squares estimerte årlige salgsvolum, og kom frem til at to dagers bortfall av salgsinntekter for Square kunder skulle kunne være så mye som én milliard dollar.

Andre mener at det faktiske økonomiske tapet var betydelig lavere, men alle ser ut til å være enige i at krasjen vil kunne være forødende for ryktet og troverdigheten til Square, og at nettopp Stripe og Paypal gnir seg i hendene over det som skjedd.

På børs er kursen på morsselskapet Block ned 13 prosent siden avbruddet fant sted.

Det ser også ut til at havariet får konsekvenser på toppledernivå. Mandag ble det kjent at Squares administrerende direktør, Alyssa Henry, forlater selskapet etter bare åtte måneder som høyeste sjef, men sammenlagt ni år i selskapet. Ifølge en talsperson for selskapet har avhoppet ikke noe gjøre med avbruddet.

Nåvel, erstatteren ikke helt ukjent. Det er nemlig Jack Dorsey selv som gjør comeback i sjefsstolen. Om det er gode eller dårlige nyheter for selskapet er uklart. Selv analytikere som følger Square, ser ikke ut til å kunne bestemme seg.

Så da må vi vel bare vente å se.

Relaterte saker:

→ Square sier avbrudd ble forårsaket av DNS-feil (Techcrunch)
→ Square-sjefen forlater selskapet (Payments Dive)
→ Square ber om unnskyldning for forrige uke utbrudd (Payments Dive)
→ Square-avbrudd vil ha global effekt (Electronic Payments International)