Tønnes Ingebrigtsen får inn Ferd som storeier i sitt Mnemonic.

Ferd kjøper seg opp i Mnemonic: Verdt 800 millioner kroner

Publisert Sist oppdatert

Andresen-imperiet blir storeier i nordnorsk gründereventyr.

Narvik-mannen Tønnes Ingebrigtsen stiftet det fremgangsrike IT-selskapet for 18 år siden, og allerede første året hadde han over 50 millioner kroner i omsetning, skriver Dagens Næringsliv som melder om oppkjøpet. Siden den gangen har det stort sett gått en vei, og Mnemonic har de siste par årene levert gode overskudd, som har gitt solid utbytte til eierne.

Ferd sitter med rundt 40 prosent av selskapet etter investeringen. Konsernet kjøpte i utgangspunktet 60 prosent, men solgte 20 prosent av aksjene tilbake til nåværende ansatte. Det skal ha vært både tidligere ansatte og investorer som nå solgte seg ut.

– Både jeg og 99 prosent av de nåværende ansatte ville heller ha større eierskap enn mindre, sier gründeren som fortsatt har verdier for rundt 137 millioner kroner i selskapet.

Ifølge Ingebrigtsen er det en del av avtalen at selskapet ikke blir solgt videre med det første.

-- Det er så ergerlig at det ikke skal være mulig å utvikle selskaper innenfor denne nisjen uten at de på død og liv skal kjøpes opp av «the usual suspects», sier han, med henvisning til internasjonale IT-giganters kjøpelyst.

Foruten konsulenttjenester og videresalg av andres sikkerhetsprodukter, har Mnemonic utviklet en egen plattform for håndtering og overvåkning av dataangrep, Argus -- og har ifølge artikkelen i i DN åtte av de ti største norske selskapene på kundelista.