Styreleder Johan H. Andresen i Ferd.

Ferd-Andresen: Sverige er ikke lenger bedre enn Norge på å tenke "big"

Publisert Sist oppdatert

Johan Andresen har imidlertid en stor inspirasjonskilde blant svenske gründere.

I et intervju med mannen som Breakit omtaler som "en doldis för många svenskar", avslører en av Norges rikeste menn at han har spesielt sansen for Klarna og Niklas Adalberth.

-- De gjør en utrolig god jobb, og nå tar Norrsken neste steg med sine investeringer i sosial bærekraft. Om du "make a killing", selger et selskap, og også benytter muligheten til å stå opp for andre verdier, synes jeg det er bra, sier Andresen til tech-nettstedet.

Den norske milliardæren er som kjent selv aktiv innenfor sosialt entreprenørskap, gjennom "Ferd sosiale entprenører".

Velutviklet venture

Intervjuet er gjort under Almedalsveckan, den svenske politiske festivalen som er inspirasjonen til norske Arendalsuka senere i sommer.

Andresen blir også spurt om forskjellen mellom business i Norge og Sverige. Han mener at konkurransen mellom investorene er hardere  Sverige enn i nabolandene, med henvisning til at svenskene har en rekke velutviklede venture-selskaper.

-- I Norge er det også konkurranse, men det er ikke så mange på vår størrelse, sier Andresen til Breakit.

Mindre formelle nordmenn

Når det kommer til konkrete kulturforskjeller, peker han på at nordmenn er mindre formelle enn svensker.

-- Avtaler landes ganske raskt, og vi har høy grad av tillit til hverandre. Det tok litt lenger tid for oss å "tenke big", det var man bedre til i Sverige, men nå har vi kommet like langt, mener Andresen.

Selv om den i Norge kjente milliardæren omtales som en doldis for mange svensker, har Ferd vært lenge vært på hugget i Sverige.

Da den svenske netthandelen Boozt gikk på børs i fjor, investerte Ferd 200 millioner og tok en eierandel på 6 prosent. Mathem er en annen svensk startup, som i sitt tilfelle har hentet 160 millioner fra Andresen-familien, ifølge Breakit.