Erik Byrenius i Startupdocs. Foto: Nordic Makers.

Lanserer juridiske dokumenter for oppstartsbedrifter.

Publisert Sist oppdatert

Startupdocs er hjertebarnet til eks-gründer og nå engleinvestor Erik Byrenius. Etter stor suksess i Sverige, lanserer han nå tjenesten i Norge.

Startupdocs er en tjeneste som lar deg laste ned de viktigste juridiske dokumentene du trenger for å bygge et selskap. Alt fra aksjonæravtaler til investeringsavtaler og arbeidskontrakter. Etter to og et halvt år i Sverige, er nå turen kommet til Norge.

-- Det begynte som et eget behov, da jeg for fire år siden ble engleinvestor. Da jeg skulle begynne å investere var det vanskelig å vite hva som var gode, normale vilkår som både gründere og investorer kunne enes om. Det fantes ingen standarder. Så jeg laget mine egne dokumenter basert på det beste jeg fant, så publiserte jeg dette på startupdocs, forteller Erik Byrenius om bakgrunnen for tjenesten hans.

LES OGSÅ: The Pivot. Når skal du endre kursen for bedriften?

Solgte selskapet for mellom 250 millioner og 500 millioner svenske kroner

Byrenius har tidligere gründet selskapet OnlinePizza, som ble solgt til Delivery Hero i 2012 for et sted mellom 250 millioner og 500 millioner svenske kroner.

Det var etter salget at han bestemte seg for å bli engleinvestor, og nå er han også en del av investorteamet til Nordic Makers. Startupdocs har egentlig bare vært og kommer til å være et sideprosjekt som er 100 prosent pro bono.

-- Da jeg lanserte startupdocs i Sverge ble det raskt veldig populært og jeg fikk flere tusen nedlastninger umiddelbart. Fordelen med dokumentene, er et at gründere sparer mye tid og penger når de tar utgangspunkt i et balansert dokument. Tid som tidligere ble brukt på forhandlinger og penger som ble brukt på advokater kunne reduseres drastisk, sier han.

LES OGSÅ: Gikk fra "alle" til nisje og økte salget med 50 prosent

Norge først etter Sverige

Grunnet populariteten, vil han nå lansere dette i flere land, og førstemann ut er Norge. Sammen med advokatselskapet Schjødt og en rekke støttespillere i Norge, blir de første dokumentene gjort tilgjengelig onsdag.

-- Det eneste jeg trengte var noen lokale personer som kjenner økosystmet og noen lokale jurister som kan norsk lov. Det var ikke noe problem å finne noen som kunne gjøre dette gratis.  I Norge lanserer vi nå de mest populære dokumentene fra Sverige, men tilpasset norsk lov. De har faktisk høyere kvalitet enn de første vi publiserte i Svergie, fordi de hele tiden har blitt forbedret basert på feedback, sier han.

LES OGSÅ: Slik setter du opp et selskap i USA

Gjør det gratis

--Tjener du penger på dette?

--Nei, tvert om. Det koster meg penger. Ikke mye, så det er ikke noe problem. Jeg blir ofte spurt om hvorfor jeg ikke lager en forretningsmodell rundt startupdocs, men for meg er det viktigst at vi klarer å skape en standard som folk har tillit til, sier han.

Christine Steinsholt i Listfully har laget en podcast om hennes gründerreise. Foto: Lucas Weldeghebriel

Han forteller at jus er et vanskelig og spesielt område, og man må ha litt erfaring for å ikke oppleve det som kronglete.

--Problemet at det tar mye tid og det koster mye penger. Gründere klarer stort sett å løse juridiske problemer, men det koster både tid og fokus. Jus er et nødvendig onde. Det skaper ingen inntekter, men det er noe du bare må ha.

Alle dokumenter er på engelsk og er tilgjengelig på startupdocs.no.


Podcast alert! Christine har tatt permisjon fra jobben for å starte et selskap. I episode 4 snakker hun med Pål T. Næss i Innovasjon Norge om hvorfor de ikke ville støtte henne.

Last ned podcasten i Itunes eller den podcast-klienten du måtte bruke. 

Hør episoden her.