Erik Byrenius i Nordic Makers snuser på Norge og håper på å investere i en norsk startup i løpet av året. Foto: Erik Byrenius.

Kjente tech-profiler starter det nordiske englenettverket Nordic Makers: Jeg håper virkelig vi kan investere i en norsk startup i år, sier talsmann

Publisert Sist oppdatert

Gründerne bak tjenester som OnlinePizza, Momondo, Just Eat, Podio og Zendesk går sammen om å starte Nordic Makers som skal investere i tidligfase teknologi-selskaper.

En av frontfigurene er Erik Byrenius, som blant annet var med å starte «OnlinePizza» som han solgte til «Delivery Hero» for fire år siden, hvor han kunne innkassere 250 millioner kroner.

Siden den gang har han investert 14 ganger i selskaper som Castle, Greta og Loop 54.

–Ideen oppsto når vi innså at vi kunne gjøre engleinvesteringer sammen på en bedre måte, sier han til den svenske nettavisen DI Digital.

Nå går han og ni andre fremstående entreprenører sammen om å starte Nordic Makers som skal investere i digitalt skalerbare selskap med globalt potensial.

Lukter på Norge

Det ligger i navnet at de også vil se seg om i Norge, men foreløpig er hovedfokuset på Sverige og Danmark.

Vi er absolutt interessert i norske startups. Den norske startupscenen er definitivt i ferd med å bli bedre, men den er ikke like bra som i de andre nordiske landene. Potensialet er der, og jeg vet faktisk ikke hvorfor det ikke har eksplodert ennå, som i Stockholm eller København/Malmø-regionen. Jeg håper virkelig vi kan investere i en norsk startup i år, sier han til Shifter.

Forretningsideen deres er at deres nettverk, hvor alle ti medlemmer selv har vært med på å bygge suksessfulle digitale selskap har noe mer å by på enn en vanlig investor uten gründer-erfaring.

–Vi har både bygget fremgangsrike tech-startups og vi har i flere år investert i nye selskaper. Vår kombinerte ekspertise inkluderer hardware, markedsplasser, B2B Saas (software-abonnement for bedrifter), utviklingsplattformer osv. I tillegg har vi erfaring som selskapsbyggere, så vi tror vi kan tilby ganske unik hjelp til tidligfase-gründere som vil samarbeide med andre gründere som har hatt suksess tidligere. På grunn av vår tidligere erfaring, er vi også fokusert på å være ærlige og transparente, samtidig presse på for gründer-vennlige vilkår, sier Byrenius til Shifter.

Alle vil ikke investere i alt

Han forteller at hver investering vil ligge på mellom en million og to millioner svenske kroner, og beskriver det som «en litt større englerunde». De regner videre med å investere om lag 10 millioner og 30 millioner kroner.

–Vi kan kanskje ta hele den første runden og løse selskapets finansiering i 18 måneder, sier han til DI Digital.

Investorene står selv for investeringene med egne kroner, og alle medlemmer må ikke være med på alle investeringer. Men alle selskap som mottar en investering får tilgang til alle medlemmenes nettverk og ekspertise.

Her er medlemmene i Nordic Makers:

Alexander Aghassipour

David Helgason

Erik Byrenius

Hampus Jakobsson

Klaus Nyengaard

Lars Fløe Nielsen

Martin von Haller Groenbaek

Thomas Madsen-Mygdal

Thorvald Stigsen

Tommy Andersen

NYHET!! PODCAST!!

I denne ukens podcast snakker vi med Klarna-gründer Sebastian Siemiatkowski, og får hans syn på innovasjon, bankenes fremtid og hvordan netthandel vil utvikle seg.

Hør på hele episoden her, men du finner den også på iTunes eller andre podcast-klienter du måtte bruke.