Knut Johansen, gründer av Esmart Systems. Foto: Esmart Systems

Esmart Systems dobler seg i verdi: Tildeles 120 millioner i emisjon

Publisert

Equinor og Nysnø går inn med 120 millioner i Knut Johansens selskap Esmart Systems AS.

Esmart Systems er kjent for overvåkning av kraftnett, med droner og kunstig intelligens. Selskapet driver også med effektivisering av energi gjennom batterier og solcellepaneler, også ved bruk av kunstig intelligens, skriver Dagens Næringsliv.

-- Nå er det snakk om maskinlæring overalt. Men da vi startet med dette i Halden, var det ikke sånn. Vi startet sent på 80-tallet og tidlig på 90-tallet. Når det gjelder kunstig intelligens kan du ikke starte fra ingenting, sier Knut Johansen til Dagens Næringsliv.

Investerte 100 millioner

Ambisjonen er å skape en sterk enhet innen kunstig intelligens i Norge.

Johansen har erfaring som forsker ved Institutt for Energiteknikk i Halden, og seriegründeren har i dag kontorer i nærheten av både Equinor og Nysnø. På 1990-tallet gründet han Hande-El Skandinavia, som utviklet programvare for kraftbørsen i USA -- og den nordiske kraftbørsen Nord Pool.

Han står også bak programvarseselskapet Navita Systems, som laget systemer for kraftbørsene og energiselskapene i Europa og USA.

I tillegg til de 120 millionene som Equinor og Nysnø går inn i Esmart Systems med, skal 30 millioner hentes fra andre investorer. Akkurat hvor mye selskapet prises til i dag er ikke kjent, men da Kongsberg Digital tidligere skjøt inn 100 millioner kroner i selskapet, var verdien på i underkant av 300 millioner kroner.

Dagens Næringsliv skal likevel erfare at selskapet i dag er verdt 700 millioner kroner -- som vil si en dobling av den tidligere verdien.