Torstein Tvedt Solberg i Arbeiderpartiet vil bedre forslaget til opsjonsskatt. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Ap legger press på budsjettforhandlingene: Vil utvide ordningen for opsjoner

Publisert Sist oppdatert

Arbeiderpartiet vil heve taket på skattefordelen for opsjoner fra 30 000 til 300 000.

Et så å si samlet gründermiljø har slaktet regjeringens forslag til nye regler for opsjonsskatt, og mener de mange begrensningene gjør at det ikke blir et effektivt virkemiddel for norske oppstartsbedrifter som skal vokse seg store. Hensikten bak forslaget skulle være å gjøre det lettere for gründerbedrifter å tilby eierskap i bedriftene, for å tiltrekke seg arbeidskraft. Regjeringen la inn en begrensning på 30 000 i skattefordel i sitt forslag. Arbeiderpartiet mener 300 000 er mer passende med tanke på bedriftenes muligheter til å vokse, ifølge en artikkel i E24.

Press på Venstre

Dermed legger Arbeiderpartiet press på regjeringen, men også på Venstre som nå sitter i budsjettforhandlinger med Høyre og Frp. Terje Breivik i Venstre uttalte til Shifter før forhandlingene at partiet støtter en mer gründervennlig opsjonsskatt, og ville jobbe for å fjerne også de andre begresningene som regjeringen hadde lagt inn i forslaget:

• Gjelder kun bedrifter som har under 10 ansatte

• Gjelder kun bedrifter som omsetter for mindre enn 16 millioner kroner

• Opsjonene skal inntektsbeskattes ved realisering (som tilsvarer en skattebyrde på over 60 prosent)

Arbeiderpartiet ser til Sverige

Torstein Tvedt Solberg (Ap), medlem av Utdannings- og forskningskomiteen, mener man bør la seg inspirere av Sveriges ordning.

-- Vi mener det er nyttig å se mot den svenske ordningen, som har noe av den samme tanken om opsjonsbeskatning, men ikke så store begrensninger som det ble foreslått av regjeringen. Derfor legger vi oss på den begrensningen som også IKT-Norge har foreslått, sier Solberg til E24.