Heidi Aars, tidligere Marketing Manager i Uber Nordics, nå prosjektleder for Urban Sharings nye prosjekt med elektriske sparkesykler. Foto: Urban Sharing

Urban Sharing henter fra Uber: Skal teste 400 elektriske sparkesykler

Publisert Sist oppdatert

Selskapet som driver landets ledende bysykkel-system lanserer i april en pilot med elektriske sparkesykler på Fornebu i Bærum. 

Og i førersetet sitter Heidi Aars, tidligere "Marketing Manager" i Uber Nordics, nå ny prosjektleder i Urban Sharing, selskapet bak bysykkel-systemet i Oslo, Bærum, Bergen, Trondheim og Edinburgh.

– I 2017 tok stativfrie delesykler fra Kina av globalt. I fjor var det den elektriske sparkesyklen, og dens popularitet, som tok spranget fra USA til Europa. Som plattform for nettopp mikromobilitet, vil vi være med på å gjøre elektriske sparkesykler til et bærekraftig transportalternativ for folk som bor i byer og tettsteder, sier hun.

I prosjektet er aktører som Ruter og SmartCity Bærum invitert for å lære sammen med Urban Sharing. Piloten inkluderer 400 elektriske sparkesykler, tilgjengelig via en app.

På planen står flere eksperimenter knyttet til programvare, drift og selve sparkesyklene.

– Det er lett å kjøpe sparkesykler og sette de ut på gata. Du kan nok tjene noe kroner også, men det holder kanskje i knapt to måneder fordi sparkesyklene ikke nødvendigvis er riktig plassert, sier CTO Johan Høgåsen-Hallesby til Shifter - og understreker: En innsiktsplattform blir da helt avgjørende.

– Det er jo typisk i mange tidligfase-bransjer. Man starter med fulle vertikaler, men etter hvert må man skille mellom det å for eksempel være en innkjøper, operatør - og en teknologiplattform, sier Høgåsen-Hallesby.

Europeiske verdier

Han deltok denne uken i en paneldebatt i regi av MobilityLab på Forskningsparken i Oslo. Temaet var inntoget av mikromobilitet, nå også i Norge.

Paneldebatt om mikromobilitet i regi av MobilityLab på Forskningsparken i Oslo. Foto: Vilde Mebust Erichsen

– Hvis du ser på bysykkel-anlegget i for eksempel Oslo, har vi jo allerede nådd maks kapasitet. At det kommer flere aktører, er helt supert. Men jeg er opptatt av at man har kultur for å lære av hverandre. Og her kan vi godt ta på oss en slags storebror-rolle, sier Høgåsen-Hallesby - riktignok på spørsmål om sistnevnte.

Foran en fullsatt sal satt også representanter fra Ruter, Miljøpartiet De Grønne, Møller Mobility Group og VOI Technology, det svenske selskapet som planlegger en parallell utrulling av sine elektriske sparkesykler i Oslo.

På trappene av lansering denne våren er også norske Zvipp, blant flere.

– Vi kommer nok til å se et stort frafall av mange nye aktører hvis de kun har kjøpt "business caset". Der er VOI et selskap som resonnerer veldig godt med oss. I motsetning til for eksempel amerikanske Bird som primært er drevet av markedsføring. De mangler mange av de europeiske verdiene, sier han.

– Hva er europeiske verdier i denne sammenheng?  

 • Urban Sharing ble grunnlagt i Oslo av CEO Axel Bentsen.
 • Selskapet står bak en teknologiplattform som muliggjør delte mobilitetskonsepter.
 • Det første prosjektet som ble lansert ved hjelp av Urban Sharing-teknologien var Oslo Bysykkel, åpnet i 2016.
 • ShareBike AS sto bak Oslo Bysykkel fra 2002 til 2015.
 • I løpet av sommeren 2018 ble det innført nye bysykkelordninger i Bergen og Trondheim i samarbeid med operatørpartner Urban Infrastructure Partner.
 • I september 2018 lanserte selskapet sitt første prosjekt på britisk jord, og leverte teknologien til Edinburghs første bysykkelordning i et samarbeid med SERCO, operatøren bak blant annet Santander-syklene i London.
 • Fra januar 2019 har Urban Sharing 24 ansatte som jobber fra hovedkontoret i Oslo, og fra et kontor i Washington DC, USA.

– Det handler om å samarbeide med byen. Du kan ikke operere med lukkede siloer, men forstå at du faktisk skal ta folk fra bussen og over på en sparkesykkel - og tilbake på bussen. Og det at vi har en høyere grad av tillit og åpenhet, det kjennetegner oss, sier Høgåsen-Hallesby.

Les også: Møller Mobility Group gjør millioninvestering i bysykkelselskap

Bedre forståelse

Urban Sharings pilotprosjekt inviterer nå også øvrige relevante interessenter til å bidra til hvordan man best kan skape en "bærekraftig mikromobilitetsordning som møter byens faktiske behov".

Målet en bedre forståelse av hvordan elektriske sparkesykler kan integreres effektivt i et transportsystem - slik at det eksisterende offentlige transporttilbudet forbedres.

Innsikten skal i sin tur deles med det offentlige.

– Bærum kommune har høye ambisjoner om å etablere Fornebu som et utslippsfritt område innen 2027. For å nå dette målet er det nødvendig å teste ut ulike løsninger og teknologier i et tett samarbeid mellom kommune, næringsliv og akademia, sier Unni Larsen, daglig leder i SmartCity Bærum.

Les også: Nissan-toppene om fremtidens transport: – Det ligger ikke i menneskenaturen å dele ting

Det du trenger å vite

 • Mikromobilitet inkluderer typisk elektriske sykler, sparkesykler, ståhjulinger og mopeder.
 • Ble i fjor etablert som et «buzzword» med amerikanske Bird, Lime og Spin i førersetet.
 • I Europa har nederlandske dott, tyske Tier og svenske VOI vokst i rekordfart.
 • Nå planlegger norske BIMMZap Scooters og Zvipp å entre det nye transportmarkedet.
 • Norske Urban Sharing leverer allerede teknologien bak en rekke bysykkel-ordninger.