Tibber-gründerne Edgeir Aksnes og Daniel Lindén. Foto: Vilde Mebust Erichsen

Tibber lanserer elbil-laderen du tjener penger på å bruke: «Vi er forberedt på mange reaksjoner»

Publisert Sist oppdatert

I over to år har den heldigitale strømtjenesten jobbet mot lansering av smart-laderen, som etter planen skal snu fullstendig opp-ned på markedet. 

Selskapet som «shopper» billig strøm for å senke strømregningen ved hjelp av teknologi, lanserer nå tre nye produkter.

En smart «pulsklokke» for boligen, en smart måte for oppvarming - og en smartlader for elbil, som kutter strømprisen med minst 20 prosent.

– Vi snakker om en aldri så liten revolusjon, sier Tibber-gründer Edgeir Vårdal Aksnes.

«Pulsklokken» kan plugges rett inn strømmåleren. Her får du sanntidsdata over alt som foregår i huset, full oversikt over hva og hvor mye huset forbruker - og et varsel dersom noe galt skulle oppstå, rett inn i mobilen.

– Vi gir deg et verktøy som gjør det mulig å kutte i forbruket. Har du for eksempel bil-lading eller andre ting som trekker mye strøm fra huset, så vil måleren gi beskjed dersom sikringen er på vei til å gå, sier Vårdal Aksnes.

Les også: Norsk-svenske Tibber henter Tesla-topp inn i styret

Smart varme

Tibber har også samarbeidet med den norske ovn-produsenten Mill om å lage «smart varme». Ovnene har innebygd wifi og kan kobles med Tibber-appen som i sin tur leverer «tonnevis av algoritmer».

– Det eneste du trenger å gjøre, er å bestemme hvilken temperatur du vil ha, så vil systemet regulere seg etter strømpris, værvarsel og andre termiske effekter i huset, forklarer Vårdal Aksnes.

Ifølge gründeren kaster vi nemlig bort 30 prosent av strømmen vi i dag kjøper, fordi den går bort i overoppvarming.

– Det blir som om du hadde tanket bensin på en bil, og helt 30 prosent av bensinen i grøfta, illustrerer han.

Tjen på å lade

Den tredje løsningen som nå lanseres, er forbeholdt bilen - nærmere bestemt en kvart million ladbare biler, bare i Norge.

– Vi lanserer en helt ny type hjemmelader, som både er liten og smart - og alltid koblet til internett, sier Vårdal Aksnes - og forklarer hvorfor han kaller løsningen «helt unik»:

– Vi utnytter to ting: At prisen på strøm varierer gjennom døgnet, og at strømnettet fra tid til annen har behov for å bli balansert. Dette har lenge blitt gjort for store kraftprodusenter, som er inne og selger sin kapasitet, men for første gang blir det tilgjengelig for forbrukerne, sier han.

Å lade bilen med Tibbers smartlader innebærer en strømpris for 20 prosent under all annen strøm i markedet. Sagt på en annen måte: I ett av fem år, kan du i prinsippet lade bilen din gratis.

Venter reaksjoner

– Istedenfor at elbilen gir strømnettet et problem, fordi alle skal lade klokka fire, så blir elbilen nå redningen, fordi vi er med på å balansere hele strømnettet, sier Vårdal Aksnes.

Nå venter Tibber-gründeren reaksjoner, fra de som applauderer, men også de som rister på hodet.

–Vi stjeler jo kunder hos de etablerte i markedet, men hele utgangspunktet for Tibber var en fullstending manglende innovasjon i strøm- og energimarkedet. Ikke bare i Norge, men i hele Europa. Så vi er ikke redde for å være en utfordrer, sier han.

Les også: Investerer 15 millioner kroner i Tibbers heldigitale strømtjeneste