Konsernsjef i Tine, Gunnar Hovland. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Tine-sjefen om det teknologiske skiftet: "Du kan ikke bytte ut alle du har, du må heller utvikle folka dine"

Publisert Sist oppdatert

Den nye Tine-sjefen Gunnar Hovland har oppskriften på hvordan meierigiganten skal møte teknologiutfordringene. Den handler ikke om å kaste ut de ansatte.

-- Du kan ikke tenke at du skal bytte ut alle du har. Du må utvikle folka dine med den kompetansen og teknologien som er der ute, sier Hovland i Shifters podcast.

Det er ofte sagt at mange store selskaper har feil kompetanse for å møte de store teknologiske endringene samfunnet står overfor, underforstått at mange ansatte må erstattes for at selskapene skal lykkes også fremover. Men den nye Tine-sjefen vil altså ikke være med på en slik strategi. Han opplever i stedet at det ofte er godt voksne medarbeidere, som har vært gjennom omstillinger tidligere, som håndterer overgangene til ny teknologi best. Hovland mener det handler om å få folk til å forstå hvorfor man gjør endringer, hva målet er, og så sørge for at de ansatte opplever mestring.

-- Alle har lyst til å lykkes på jobb. Jobben min er å legge til rette for at det skjer, sier Hovland i podcasten.

Han presiserer at Tine også må være en attraktiv arbeidsplass for de nye talentene.

Robotisert

I podcasten får vi høre at en hel del handler om melk. Selve produksjonen foregår på en helt annen måte enn tidligere. Ingen land i verden har så høy andel melk fra robotiserte fjøs som Tine.

-- Det stiller helt andre krav til kompetanse om å håndtere teknologi, påpeker han.

Ikke bare i produksjonen, men også for å skape nye verdier ut av andre og mer ukjente deler av Tines virksomhet. Selskapet sitter blant annet på omfattende dataserier om kyrenes ve og vel, og opplever interesse fra andre aktører som ønsker å ha tilgang til den enorme datamengden.

-- Det er den lengste dataserien på helseinformasjon som finnes i verden. Vi har mer dokumentasjon om kyrne i Norge enn det vi har på folk, sier Hovland, og viser til hvordan dataene kan brukes til en rekke ting -- ikke bare for dyrehelsens skyld, men for eksempel også for å få ned klimafotavtrykket fra landbruket.

Hør Gunnar Hovland fortelle mer om Tines utfordringer, sin ledelsesfilosofi, landbrukssubsidier, toll og mye annet i Shifters podcast. Last ned fra Itunes eller din foretrukne podcast-avspiller på Android. Eventuelt spill av i nettleseren.