
Nå har kjendis-veterinæren digitalisert dyreklinikken: "Vi fyller et etterlengtet behov"
Svenske FirstVet kapret True Mostue til å lede norsk utrulling av veterinærappen.
I sommer var Trude Mostue på Svalbard, på fjellet, hjemme og i klinikk, men like fullt i lomma på norske dyreeiere.
– Jeg har lenge hatt et engasjement for digital konsultasjon. Så da denne muligheten dukket opp, kastet jeg meg på, sier den profilerte veterinæren som nå leder FirstVet sin satsing i Norge.
Det svenske selskapet lanserte veterinærtjenesten, som tilbyr videokonsultasjon over en mobilapp, på hjemmebane i 2016 og er nå på plass også i Danmark, Finland og Storbritannia.
På eiersiden står blant andre prestisjefondet Creandum, som i fjor sommer investerte over 50 millioner kroner i selskapet.
Les også: Forsikringsgiganten fyller opp med psykolog-tjenester: Derfor valgte de Lifekeys
Mange kvier seg for å ringe klinikken
Fjorårets tall viser videre en omsetning på nær 17 millioner kroner, opp fra 4 millioner i 2017, ifølge Breakit.
– I legebransjen er digitale plattformer i ferd med å etablere seg, men behovet er like stort her, sier Mostue og viser til stadig økt bruk av tjenesten, også i Norge:
Siden lansering før sommeren, har over 12.000 brukere registrert seg i appen, herunder private så vel som forsikringskunder via If, Tryg, Agria og Gjensidige.
15 norske veterinærer er så langt tilknyttet tjenesten. Disse står også parat til å hjelpe på kveldstid.
– Jeg var veldig spent før jeg gikk i gang, og lurte på hvor mye jeg faktisk kunne gjøre nytte av meg over en skjerm, men raskt forsto jeg at vi fyller et etterlengtet behov for informasjon.
Mange er også bare bekymret og trenger et ekspertråd, men kvier seg for å ringe klinikken, forteller Mostue.

– Det er helt klart en annen måte å jobbe på, men det er også veldig mye vi kan si bare ved å se på pasienten, for eksempel allmenntilstanden.
Les også: Rapport om e-helse: «Videoleger» kan få 10 millioner kroner
Filtrere kundene
Ida-Elin Bergum er blant dem har snakket med Mostue via FirstVet. Bergum var på ferie da hun første gang oppdaget ukjente røde prikker på magen til hunden Terje.
Ufarlig, fikk hun til svar, men likevel:
– De gangene jeg har ringt, har det jo for oss vært akutt, sier Bergum.
Mostue er tydelig på at FirstVet skal være et supplement til tradisjonelle klinikker, ikke en erstatter.
– Jeg hadde i mange år følt at det manglet en profesjonell tjeneste som kunne filtrere og eventuelt rådgi kundene før de tok steget videre og gikk inn i en klinikk. På nettet finnes det jo så mye dårlig informasjon, sier hun, og forteller at de henviser videre til en klinikk dersom det er behov.

– Hvis vi føler en pasient bør undersøkes fysisk, er vi veldig raske med å henvise videre. Her er vi ekstremt forsiktige. Vi skal ikke ta vekk noe business fra klinikkene, sier Mostue.
Les også: Ny studie: Norske leger innfrir ikke folks forventninger – bare åtte prosent er digitale
Avlastning for klinikkene
De siste ukene har tjenesten fått særlig mange henvendelser om den mye omtalte hundesykdommen - som så langt har kostet over 20 hunder livet.
Her har tjenesten virkelig fått demonstrert hva den er god for, mener Mostue.
– Klinikkene klarer ikke å ta unna alle telefonene, og vi har da fungert som en avlastning for dem, kommet med råd og sendt videre der det faktisk er nødvendig, sier hun.
Nå tilbringer Mostue én dag i uken på klinikk, de øvrige arbeidstimene foregår digitalt.
– Jeg hadde i mange år kjent på dette behovet fra kunder selv, så jeg var overlykkelig da jeg fikk denne muligheten. Tiden var inne for teknologiske løsninger, også i denne bransjen, sier hun.
Les også: Eyr klatrer til topps i nytt marked: Satser for fullt på danske pasienter