Øystein Høie i Dreams. Foto: Dreams

Dreams går inn i Tyskland etter nye bankregler: "Kan betjene 26 land med én og samme lisens"

Publisert Sist oppdatert

Oppmykning i reglene for bankvirksomhet gjør at Dreams nå kan søke om lisens, noe som passer ideelt for et selskap som helt fra begynnelsen er bygget for skalering. 

Selv om Dreams nå kan få lisens, betyr det imidlertid ikke at de kutter samarbeidet med en aktør som Storebrand. Øystein Høie, Country Manager for Dreams Nordic, forteller at lisensen vil åpne for nye måter å samarbeide på, fordi den betyr at Dreams kan gjøre noen av de enkle tingene selv. Dette inkluderer for eksempel å sende ordrer og videreformidle penger.

Å få en lisens handler først og fremst om Dreams sin europeiske satsning. Infrastrukturen i selskapet har fra starten av blitt laget for å fungere på tvers av landegrensene. Høie forteller at de regner med at lisensen vil bli innvilget til sommeren.

-- I motsetning til de gamle bankene, har vi ikke trengt å tenke på gammel legacy – vi kan bruke moderne løsninger og digitale verktøy i hele verdikjeden. Ikke minst har vi verdens andre største finanskonsern AXA i ryggen, med sin lokale spisskompetanse og store portefølje av produkter, forteller Høie.

I fjor høst kjøpte Storebrand seg inn i Dreams, og Høie forteller at dette har fungert fint for startupen.

-- Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med Storebrand. På to år har vi beveget oss fra et løst partnerskap gjennom API-er, til at vi nå sitter og utvikler nye produkter sammen. Ikke minst har Storebrand kommet inn på eiersiden. Partnerskapet vårt vil fortsette å ligge i bunn for alt vi gjør i Norge, og jeg kan love mange spennende nyheter i år.

Les også: Dreams setter kurs mot Europa: Inngår samarbeid med global finansgigant

-- En større suksess enn vi hadde turt håpe på

Dreams ble gründet i Sverige, og skalerte i første omgang til Norge. Nå starter selskapet sin nye skalering til utlandet med å gå til Europas mest folkerike land, Tyskland.

Der bor det 80 millioner mennesker, og lisensen er altså startskuddet for den nye utenlandssatsningen. På spørsmål om hva lisensen vil bety for satsningen i Norge, forteller Høie at det nye regelverket vil endre de gamle spillereglene for banker og sparing.

-- Banker har aldri vært skalerbare, fordi de har måttet forholde seg til lokale regelverk i hvert land de opererer i. Med det nye, harmoniserte regelverket og direktivene fra EU, endres de gamle spillereglene, og vi kan plutselig betjene 26 land med én og samme lisens, sier Høie.

Han hevder at Norge "på mange måter" har vært en større suksess enn selskapet hadde turt håpe på.

-- Vi kom inn i et tøft marked med konkurranse både fra nye aktører og etablerte banker som DNB, og vi har kun hatt et lite lokalt team på to personer å spille på. Like fullt klarte vi å bli Norges mest nedlastede spare-app i fjor, med over 100.000 nedlastninger.

Høie forteller at norske kunder også setter seg langt høyere sparemål enn svensker: Nordmenns mål er i snitt 50 prosent høyere.

-- Akkurat nå er nordmenn de mest verdifulle kundene Dreams har.

Les også: Dreams passerer 20.000 nedlastninger: Bare slått av Vipps i Norge