Illustrasjonsfoto.

Droneselskapene ønsker seg mer regulering – ikke mindre

Publisert Sist oppdatert

Torsdag møtte den amerikanske droneindustrien president Donald Trump i Det hvite hus. Svarene han fikk, var nok ikke helt det forventede.

Møtet var en del av Trump ”teknologiuke” der en lang rekke initiativ har vært oppe til diskusjon, blant annet hvordan ny teknologi kan bidra til å effektivisere amerikansk byråkrati. Men torsdag var det altså dronene som fikk sine 15 minutter i presidentens rampelys, sammen med områder som 5G og tingenes internett.

– Vi har hatt altfor mange år av overdreven myndighetsregulering. Vi har hatt regulering som har vært så dårlig at den virkelig har skadet vårt land. På daglig basis kvitter vi oss med regulering, sa Trump til sjefene for flere av de største droneselskapene.

Men det standardbudskapet fra presidentenes repertoar, var ikke helt det dronesjefene på besøk ville høre, skriver Voice of America. Michael Chasen, konsernsjef i Precision Hawk, et selskap som analyser data innsamlet av droner og sensorer, forklarte for presidenten at man tvert imot trenger myndigheter som tar en ledende rolle i å etablere regler og standarder for droneindustrien.

– Det faktum at Det hvite hus løfter frem droner som en nøkkelteknologi som vil drive innovasjonen i fremtiden, er fantastisk. Men droneindustrien er en av få industrier der vi trenger mer regulering – ikke mindre, sa Chasen, ifølge recode.net.

Det han tenkte på er at de amerikanske flymyndighetene, FAA, ikke har utarbeidet noen regler som gjør det mulig å fly droner nattetid eller utenfor operatørens synsfelt uten en spesiell tillatelse. Dermed er i praksis kommersiell virksomhet som pakkelevering og inspisering av vanskelig tilgjengelig infrastruktur ikke lovlig – til tross for at det er lovlig å fly droner i USA.

Dronesjefene var bekymret over at til tross for at mye av innovasjonen innen droneteknologi kommer fra USA, så gjør den langsomme fremdriften på reguleringsområdet at mye av businessen skjer i land som Japan, Australia og New Zeeland, som har mer fleksible reguleringer.

Samtidig så fremholdt andre at salgsveksten har vært fenomenal.

– I løpet av de åtte siste månedene har FAA registrert nesten 850.000 droner. Det kan sammenlignes med at det bare er blitt solgt 350.000 fly det siste 100 årene, sa Brett Velicovich, forfatter av boken Drone Warrior.

Ifølge recode.net ble det også diskutert sikkerhet og droner. I mai la Trump-administrasjonen frem et lovforslag som, om det blir godkjent, vil la myndighetene hacke, ødelegge, spore eller ta kontroll over en drone uten tillatelse. Dette for å kunne avgjøre om dronen utgjør en trussel mot områder som er av spesiell interesse for amerikanske myndigheter.

Om dette var et eksempel på for mye eller for lite regulering forteller imidlertid ikke historien.