Shifters ti mest leste saker fra 2017. Foto: Per-Ivar Nikolaisen, Slottet, Gard L. Michalsen (Medier24).

Dette fikk dere til å klikke i 2017: Gründerprinsen, krokodillen Idar, DNB, LO-kritikk og et visst nettbrett

Publisert Sist oppdatert

Sakene du sannsynligvis ikke gikk glipp av i året som gikk: Her er de ti mest leste sakene i 2017.

Kanskje vil de lærde diskutere om de var viktigst,  men følgende artikler var iallfall mest populære:

1. Idar Vollvik om krokodillen Idar, penger og hans nye prosjekt

Shifters podcastintervju med Idar Vollvik troner på toppen av Shifters liste over de mest leste sakene for 2017. I podcasten, der han forteller om det han mener vil bli hans neste opptur, snakker han blant annet  om hvorfor han en gang kjøpte en krokodille og kalte den Idar, hvordan han tenkte da han gründet Chess og ble konkurrent til Telenor og Netcom, og hvordan stahet har blitt en styrke og svakhet for ham.

Hvis du klikker på lenken under, kan du ikke bare sørge for at årets mest leste Shifter-sak blir lest enda mer, men også at du blir bedre kjent med Idar Vollvik.

En legende vender tilbake: «Jeg tror mange i finansmiljøet har lyst til å satse på meg, men det er noe politisk ukorrekt med det»

2. Fake news om "Gründerprinsen"

Shifters lesere hadde også sansen for det som viste seg å være aprilspøken for 2017: at kronprins Haakon skulle ta permisjon fra slottet, for å bli gründer. I saken hadde 1. april-varianten av Erna Solberg uttalt seg i en pressemelding, og lovet at prinsen ikke skulle engasjere seg politisk i noe som hadde med gründere å gjøre. Gründerprinsen selv "uttalte" seg også, og gledet seg stort til nye eventyr.

For et fornøyelig tilbakeblikk med en aprilspøk fra gründerverdenen, klikk på lenken.

Kronprinsen blir gründer. Tar permisjon fra slottet

3. Rune Bjerke om å feile, fremtiden for DNB og samarbeid med startups

Intervjuet med DNB-sjef Rune Bjerke gikk også bra, og kom helt opp på tredjeplass over mest leste Shifter-saker fra 2017. I saken forteller han om den 18 måneders lange (les: korte) utviklingen av Vipps, det å øve på å gjøre feil og hvordan DNB må tilpasse seg fremtiden.

Hvis du vil lese mer om hvordan Rune Bjerke mener fremtiden for DNB ser ut, klikk på linken under.

DNB-sjefen mener sjefene må gi slipp: «Hvis vi skal lykkes med å utvikle ting selv, må vi være ti ganger så raske som vi historisk sett har vært.»

4. Johan Brand kritiserte LOs krav til startups

Den fjerde mest leste saken i 2017 var saken om at Johan Brand kritiserte LO for å stille de samme kravene til små startups, som til etablerte, store selskaper. Han mener at det er urealistisk av LO å forvente at alle startups skal lønne praktikantene sine på samme måte som corporates, og sier at Kahoot -- et selskap som i dag har 50 millioner aktive brukere -- aldri ville eksistert hvis selskapet skulle fulgt LOs spilleregler for startups.

Hvis du vil lese mer om Johan Brands utspill mot LO, klikk på linken under.

Johan Brand ut mot fagbevegelsen: «Vi kunne aldri bygget opp Kahoot om vi skulle jobbet i LO sin verden»

(For ordens skyld: Johan Brand er nå investor i Shifter)

5. Kim Haagensen kritiserer "startup-systemet"

Kim Haagensens kommentarartikkel hos Shifter, om at hver startup bør finne sin egen vei fremfor den som er definert av alle andre, er den femte mest leste saken fra fjoråret. Å lykkes med en startup -- eller et annet prosjekt -- er derimot lite sannsynlig hvis man ikke er forberedt på hardt arbeid. Samtidig følger lidenskapen ofte med det harde arbeidet, og Haagensen forteller at dette gjør nettopp arbeidet lettere.

Hvis du vil lese mer om Haagensens råd til startups som tviler på seg selv og den veien de har valgt, klikk på linken under.

Kim Haagensen: Vi har et startup-miljø som løper hodeløst rundt etter investorer for å skape en «unicorn»-bedrift, og investorer som løper hodeløst rundt og ser etter «unicorn»-bedrifter.

6. Google-sjefen Jan Grønbech bekymret for fremtiden

Den sjette mest leste Shifter-saken i 2017 handler om Google Norge-sjefen Jan Grønbech, som advarer norske selskaper mot å tro at de kan komme seg unna å omstille seg. Han trekker frem selskaper som ikke har noen under 30 år som styremedlemmer, og mener at det må være rom for å ha ulike former for kompetanse -- og et større aldersspenn -- i et styre.

Hvis du vil lese mer om Grønbechs "dommedagsprofetier" -- som vi fortsatt har til gode å vite om blir sanne eller ikke -- klikk på linken under.

Google-sjefen: «2 milliarder jobber blir borte. Det norske ledere snakker om, er at fjoråret var det beste i selskapets historie»

7. DNB ble investor og satte av en kvart milliard til startups

I september kom nyheten som har havnet på sjetteplass over mest leste Shifter-saker: at DNB hadde satt av 250 millioner kroner til å investere i oppstartsselskaper. Avgjørelsen ble tatt på bakgrunn av en lovendring som formelt trådte i kraft for få dager siden -- 1. januar 2018 -- som innebærer at banker innen EU må åpne sine kundedata for andre aktører.

Også andre europeiske selskaper har tatt avgjørelsen om å investere i startups, men dét betyr ikke at norske banker ennå er helt på samme nivå som disse i investeringer til nystartede selskaper.

Hvis du vil lese mer om hvorfor europeiske banker ligger flere hestehoder foran de norske -- og hvorfor DNB har blitt investor -- kan du klikke på linken under.

DNB skal investere 250 millioner kroner i oppstartsselskaper

8. reMarkable ble pensummateriale for Harvard-studenter

Den syvende mest leste saken hos Shifter var om reMarkable, som nå har blitt pensum på prestisjeuniversitetet Harvard. Den norske startupen ble kontaktet av professoren Elie Ofek, som har skrevet kompendiet der reMarkable fungerer som en akademisk "case", og granskes grundig slik at studenter over hele verden kan lære hva som har ført til reMarkable sin suksess.

Hvis du vil lese mer om hvordan reMarkable fra nå av vil brukes som akademisk pensum på et av verdens mest kjente universiteter, kan du klikke på linken under.

reMarkable-suksessen: Norsk papirbrettgründer blir pensum på Harvard

9. Poio skulle lansere leseapp

Den åttende mest leste saken hos Shifter fra 2017 handler om leseappen Poio, som i januar 2017 ikke hadde blitt lansert ennå. Lesespillet, som i dag kan lastes ned til Apple- og Android-produkter, skulle hjelpe barn å lære å lese, i løpet av kun én måned. Appen virket såpass lovende at Founders Fund, med Dragon Box-investor Rolf Assev, investerte en million i startupen. I dag, snart et år senere, er det klart at Poio har innfridd: Appen gikk til topps hos App Store etter lanseringen, seriegründer Maria Katarina Michelsen har kommet med på laget og Johan Brand fra Kahoot har investert i selskapet.

Hvis du vil ta et lite tilbakeblikk på hvordan Poio jobbet før dette skjedde -- i januar 2017 -- kan du klikke på linken under.

Spillgründer vil la barn knekke lesekoden på 30 dager. Dragon Box-investorer inn med en million kroner

10. reMarkable igjen

Som den eneste startupen eller gründeren som har fått to plasseringer på Shifters liste over mest leste saker fra 2017, finner man nyheten om at reMarkable hadde forhåndssolgt "papirnettbrett" for 100 millioner kroner, i mai. I saken fikk Shifters journalist også prøve "papirnettbrettet" selv, og var imponert over hvor mye det lignet på følelsen av å skrive på ekte papir.

Hvis du vil lese mer om reMarkable nøkkel til suksessen, kan du klikke på linken under.

Europa-rekord: reMarkable har forhåndssolgt «papirnettbrett» for 100 millioner kroner!