Lykkelige vinnere av The Factory sin kåring, Diwala: Thea Sommerseth Myhren, Ed Davies, Mariana Sellstad og Snorre Lothar von Gohren Edwin. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

Tech for flyktninger til topps hos The Factory: "Seieren viser at fintech ikke bare må handle om bank"

Publisert Sist oppdatert

-- Hjertet kan ta deg dit du vil. Jeg føler meg privilegert som får jobbe med så fantastiske mennesker hver dag. Denne seieren viser at fintech ikke bare må handle om bank, sa Thea Sommerseth Myhren, Co-Founder og CEO i Diwala, etter at startupen vant The Factory sin kåring torsdag kveld. 

Fem gründerbedrifter var på plass i Oslo House of Innovation for å kjempe i finalen i The Factory sin Demo Day-kåring. Kandidatene har deltatt på fintech-hubens akseleratorprogram i tre måneder.

Publikum stemte til slutt frem Diwala som kveldens seirende team. Startupen har utviklet prototypen til en app som skal hjelpe flyktninger å få utdanningen sin verifisert, ved at man bruker blockchain for å sikre hver del av utdannelsen. I tillegg skal Diwala, når produktet lanseres i 2018, kunne tilby flyktninger å ta ny utdannelse, som registreres i appen og dermed vil være dokumentert for alltid.

-- Vi var overhodet ikke sikre på at vi skulle vinne publikumskåringen. De andre startupene er virkelig utrolig dyktige -- de er gode på vekst, markedsføring, utvikling av design og så mye annet, sa Myhren til Shifter i etterkant av kåringen.

Diwala har ikke tidligere vunnet noen lignende kåring, eller vært med i noen akselerator før i september, da de gikk inn i The Factory. Premien i The Factory sin kåring er først og fremst konsulenttimer fra store, etablerte selskaper, som DLA Piper, KPMG, Itera, IKT Norge og andre som startupene har knyttet kontakter med underveis -- i tillegg til at vinnerne får forlenget sin tid hos The Factory med tre måneder.

-- Vi har fått mentorer som er helt uvurderlige for oss, de har høy kompetanse. De har hjulpet oss masse, sa Mariana Sellstad, Co-Founder og kreativ leder i Diwala.

I forkant av pitchene de fem gründerbedriften skulle holde, satt en person fra hver startup på scenen og fortalte om de beste opplevelsene det å delta på The Factory har gitt dem. Fra venstre til høyre på bildet: Alexander Ahlsen (Redux Enterprise), Thea Sommerseth Myhren (Diwala), Kevin Graether (Monetor), Christian Drabløs (Funde) og Dede Koesah (Pangea Funds). Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

Liina Teesalu Aagedal, Strategic Partner i Nordea, var imponert over flere av oppstartsselskapene.

-- Jeg synes de ulike startupene har blitt veldig gode, de har hatt mye fremgang. Det blir egentlig litt feil å si at det er noen vinnere og tapere her i dag, fordi det de vinner først og fremst er kontakter og muligheter for videre samarbeid. De som har nettverket og jobbet best før denne kvelden, er de som vinner, sier Aagedal.

Gode nettverksmuligheter

De fem finalistene var foruten Diwala (bruker blockchain for verifisering av flyktningers utdannelse), Pangea Funds (gjør det lettere for afrikanere bosatt utenfor Afrika å investere i Afrika), Funde (nettsted der man kan crowdfunde egne prosjekter), Redux Enterprise (komplett bedriftsløsning som tilbyr tjenester for alle ledd i driften) og Monetor.

Og "taperne" følte seg heller ikke som "tapere".

-- For Funde har muligheten til å ekspandere nettverket vært den definitive fordelen med å delta i The Factory sitt akseleratorprogram. Vi har hatt veldig stor nytte av å møte så mange gode mentorer, de har blant annet hjulpet oss med markedsføring og det økonomiske. The Factory har gitt oss et ekstremt verdifullt nettverk -- skulle vi skaffet tilsvarende nettverk uten hjelp fra dette programmet, hadde vi brukt to år, sa Christian Drabløs fra Funde.