Demonstranter for nettnøytralitet, utenfor Verizons kontoret i New York tidligere i desember. Foto: AP/ Mary Altaffer)

Amerikanske myndigheter opphever krav om nettnøytralitet

Publisert Sist oppdatert

Federal Communications Commission (FCC) opphever kravet om nettnøytralitet i USA og gir dermed nettleverandører anledning til å forskjellsbehandle nettsteder.

Kravet om nettnøytralitet ble innført under president Barack Obama og påla selskap som håndterer internettrafikk, å behandle all trafikk likt.

Store innholdsleverandører som Netflix og Google har derfor ikke hatt anledning til å kjøpe seg «forkjørsrett» og bedre kapasitet enn andre.

Tilhengere av ordningen mener kravet om slik nettnøytralitet er nødvendig for å sikre et åpent internett, mens motstanderne mener kravet innebærer unødvendig innblanding fra myndighetenes side.

Ventet utfall

President Donald Trump utnevnte tidligere i år republikaneren Ajit Pai til leder for FCC, og han foreslo å droppe prinsippet om nettnøytralitet.

Pai argumenterte med at kravet om nettnøytralitet hindrer investeringer som kan gi folk bedre nettilgang og foreslo å åpne for å la selskaper som trenger stor båndbredde, som Netflix, anledning til å kjøpe seg «forkjørsrett».

Tre av de fem medlemmene av FCC er republikanere, og torsdag vedtok kommisjonen med tre mot to stemmer å oppheve nettnøytraliteten.

Pionerer protesterer

21 internett-pionerer, blant dem Apples medgrunnlegger Steve Wozniak, ber Kongressen sørge for at nettnøytraliteten blir opprettholdt.

«Dere skjønner ikke hvordan internett fungerer», var tittelen på et åpent brev de sendte til ledende kongressrepresentanter tidligere i uka.

Foruten Wozniak skrev blant andre Vint Cerf, som utviklet nettverksprotokollen TCP/IP, og oppfinneren av verdensveven (www), Tim Berners-Lee, under på brevet.

– FCCs forhastede og tekniske ukorrekte forslag om å forby nettnøytralitetsbeskyttelsen, uten å sørge for noen erstatning for den, er en overhengende trussel mot selve internett som vi arbeidet så hardt for å skape, heter det i brevet.

Går rettens vei

AT & T og andre store nettleverandører gleder seg over torsdagens FCC-vedtak, mens andre varsler kamp for å få det omgjort.

Justisministeren i delstaten Washington, Bob Ferguson opplyser at han i løpet av få dager vil gå rettens vei for å utfordre vedtaket. Han argumenterer med at FCC ikke har fulgt korrekt prosedyre og at vedtaket åpner for diskriminering basert på innhold og vil undergrave prinsippet om et fritt og åpent internett.

Ferguson har tidligere gått til søksmål mot Trump-administrasjonen for å hindre innreiseforbud for mennesker fra flere muslimske land.

(©NTB)


Podcast alert! Christine har tatt permisjon fra jobben for å starte et selskap. I episode 5 diskuteres kjønn og entreprenørskap.

Last ned podcasten i Itunes eller den podcast-klienten du måtte bruke. 

Hør episoden her.

Christine Steinsholt i Listfully har laget en podcast om hennes gründerreise. Foto: Lucas Weldeghebriel