innlegg

«Mer åpenhet rundt algoritmene er godt for alle»

I Wolt bruker vi hovedsakelig algoritmer og KI som verktøy for å øke effektiviteten og forenkle prosesser, og i mindre grad på datahåndtering eller målrettet markedsføring.

I løpet av en dag interagerer vi med mange digitale tjenester som benytter seg av algoritmer, uten at vi vet helt hvordan de virker. Mangel på gjennomsiktighet rundt hvordan algoritmene fungerer og påvirker oss, skaper unødvendig usikkerhet blant forbrukere. Det fører naturligvis med seg at myndighetene leter etter nye reguleringer.

Det siste er vel og bra, og vi ønsker tydelige og ansvarlige reguleringer velkommen. Samtidig må virksomhetene ta ansvar for å være så gjennomsiktige de kan, og her har det skjedd store ting i bransjen. For Wolt sn del har vi siden 2022 imøtegått usikkerhet rundt vår bruk av algoritmer og kunstig intelligens (KI) ved å gi ut en rapport om algoritmisk transparens – The Algorithmic Transparency Report – som nylig kom i sin tredje utgave.

Det er litt mye å forvente at den jevne forbruker leser en hel rapport, men det er en start. Kortversjonen: I Wolt bruker vi hovedsakelig algoritmer og KI som verktøy for å øke effektiviteten og forenkle prosesser, og i mindre grad på datahåndtering eller målrettet markedsføring.

For oss betyr algoritmisk transparens å være åpen om hvorfor og hvordan vi bruker KI og algoritmer hos Wolt. For eksempel deler vi detaljer om hva algoritmene gjør, hvorfor de brukes, hvilke data de bruker og hvordan teamene våre overvåker systemene.

Vi mener at ved å gi informasjon om hvordan systemene fungerer, hjelper man samarbeidspartnere og forbrukere til å ta informerte valg om hvordan de selv ønsker å bruke digitale tjenester. Dette bygger tillit og ansvarlighet, som er det vi streber etter i all interaksjon på plattformen vår.

Algoritmisk åpenhet får stadig mer oppmerksomhet, spesielt som en ny type verktøy for å håndheve digitale lover. Vi hører stadig vekk om folk som velger å slette enkelte digitale tjenester, fordi de opplever å miste kontroll over hvordan deres valg brukes i den andre enden. I mars 2024 ble verdens første omfattende lov om KI , EU AI Act, godkjent. Den regulerer alle typer KI-systemer basert på risiko og inkluderer algoritmisk åpenhet som en måte å redusere disse risikoene.

Med det bakteppet er det veldig tydelig for oss hvorfor dette er viktig for kundene våre, og myndighetene vi er avhengige av. Men det er også viktig for alle du ser på gata i Wolt-farger. I en intern undersøkelse spurte vi våre budpartnere om algoritmisk åpenhet er viktig for dem. Mer enn 90 prosent svarte ja.

Wolts visjon er å gjøre byene vi betjener bedre. Det å være åpen og transparent om teknologien vår hjelper oss til å nå det målet, men ikke minst blir det avgjørende for å bygge tillit til nye lokalbefolkninger. Uten den tilliten har vi ingen virksomhet, og folk blir mer teknologisk opplyste og kravstore for hver dag som går.