kåseri

«Gründeren og hovmesteren»

Som fersk gründer må du selv besette store deler av rollelisten for å lage et godt selskap. Det er bare å gjøre som hovmesteren: Sette i gang, ta en spansk en underveis og håpe på det beste. La showet starte.

Grevinnen (f.v.), hovmesteren og Merete Nygaard.

Gratulerer! Du har funnet et problem verdt å løse, og er nå blitt gründer. For å overbevise andre om det samme - er det nyttig, eller jeg vil si absolutt nødvendig, å regne på hvordan det vil lønne seg å løse problemet. Det hjelper å ha studert økonomi. Men frykt ikke, et godt pitchdeck som viser hockeykurvevekst - er ofte alt som skal til. Fake it until you make it.

Skål, frøken Forretningsutvikler og Økonomidirektør! 

Så skal kapitalen settes i arbeid. Helst på nyskapende teknologiutvikling. Og så mye kapital fikk du da egentlig ikke, at du kan gjøre det i Norge. Så nå styrer du et teknologiteam i Polen, Romania eller kanskje India på Zoom. Spesifisere, implementere, teste, iterere, verifisere, lansere, fjerne bugs… Bugs? – Å, det er bare et søtt ord for at produktet er full av feil det ja. 

En sherry til, Produktsjef? Eller var det designdirektør? Hvor ble det av teknologisjefen!

Produktet er klart for markedet. Eller, den minst elskelige utgave av produktet ditt er klar for folkets dom. Men hvordan gjøre produktet ditt kjent? Et kjapt youtubekurs i google-annonsering og en annonsekonto senere ligger dine canvaproduserte illustrasjoner ute og samler klikk til din nye nettside. 

Cheerio tekstforfatter! Og til den kreative direktøren da. Ikke glem performance markedsføreren!

Halleluja. Noen klikket. Og kjøpte. Betalingsvilje er etablert og kundekontrakt må skrives. De vilkårene på den der nettsiden der ser jo helt greie ut da... Og NDAen her må da kunne brukes. Hva betyr «drag along» og «tag along» i aksjonæravtalen egentlig? Ja, ja, vi lar det stå til. 

Internjuristen, det er meg. 

Din første ansatt, hurra! Endelig kan noen andre holde styr på bugs og iterering. Så kan du konsentrere deg om kapital, ansatte, lønn, regnskap, markedsføring, innholdsproduksjon og kommunikasjon så lenge. 

Hvitvin til fisken, HR manager? Og en øl til regnskapsføreren? 

Årlig medarbeidersamtale? Nehæhei, i startupselskaper er det 1:1 som gjelder. Hver måned. Og den skal ikke handle om selskapet, men om den ansatte. Hva ønsker hen oppnå? Hvordan kan du hjelpe? Du er jo ikke daglig leder, men daglig tjener. 

Hallo? Er det en daglig leder med tid til overs til å tjene litt her?

Nordstjernen. Hva er nordstjernen din? Du vet, det hårete målet som setter retning for dit du skal? Du må ha en visjon, en misjon, et formål, en purpose - en kultur for innovasjon, én metrikk som betyr noe. Selskapsverdier du kan si i én setning. Og det starter med «Hvorfor». Ikke «hva», ikke «hvordan». «Hvorfor»! 

Skal det være sjampanje, Mr Chief Innovation Officer og VP Brand & Strategy?

Ditt første styremøte. Du har aldri vært i et styremøte i ditt liv. Og nå skal du forbrede ett. Kanskje lede et. Du. Har. Ikke. Peiling. På hva du driver med. 

Innspill til agendaen, styreleder? 

Å krysse gapet. Fra tidlige brukere til tidlig majoritet. Du må eksperimentere. A/B teste. Det er et «nummers spill». Finn verdiforslaget. Det brennende behovet. Send én epost, send ti, send tjue! Ti minutts kvalifiseringssamtale, så videodemo. 

Du er hunter, farmer og gatherer i samme person. Du ER salg. Godt nytt år, Salgsleder! 

– Et partnerskap med dere hadde vært interessant å utforske altså. La oss sette opp ti møter til før vi blir enig om en intensjonsavtale om å lage en pilotavtale, hvor vi iterere og lærer og ikke sløser med hverandres tid? 

Hils på Kommersialiseringssjefen og partneransvarlig.

Nedgangstider. Gnisninger og utbrenthet. Skru på empatikrana når du egentlig har mest lyst å be de ansatte ta seg sammen. De jobber i en startup for svingende. Det er ikke noe annet en risiko og en utløpsdato for pengene på konto. Og vi vet jo fader meg ikke hvor vi skal noen av oss. Bortsett fra til Nordstjernen. Du har lyst å ansette en psykolog. 

Er det noe portvin til overs for en empatisk sjef?

Men hvordan er det egentlig med denne brukerreisen her? Har vi en bra Net promoter score? Ville du bli litt eller veldig skuffet om produktet mitt forsvant i morgen? 

Sliten Tjenestedesigner her… 

Ding! Pengene tar straks slutt. På tide å hente frem finansdirektørhatten. Nå holder ikke en søt hockeystick. Du må ha full kontroll på CAC, ACV, ARR, MRR, LTV, ARPU, ARPA, DAU og MAU. Når blir EBITDA positiv og hvordan har du kalkulert du gross margin egentlig? Hva blir vår ROI, hvilken rente tenker du på det konvertible lånet og hva blir emisjonsrabatten? 

Forsvant du? Hallo, Finansdirektør? Skal vi ikke skåle? 

Phew. Ny kapital på bok. 

Samme prosedyre neste år?