Knut Wangen i Danske Bank (Foto: Johannes Jakobsen).

Danske Bank: Vil la deg samle alle dine bankkontoer i deres bank.

Publisert Sist oppdatert

PSD2 pusher bankene. I april lanserer Danske Bank tjenesten i Sverige. Deretter følger Danmark, Norge og Finland hakk i hæl.

Med denne nye tjenesten kan du sjekke saldo på andre kontoer i andre banker i Danske Banks mobilapp. Bakgrunnen for at de lanserer tjenesten er en direkte konsekvens av det såkalte PSD2-direktivet, som utfordrer de tradisjonelle bankenes forretningsmodeller.Direktivet tillater tredjepartsleverandører å hente kontoinformasjon fra banker.

Det betyr at tredjepartsleverandører kan også tilby kundene rett til å foreta betalinger direkte fra brukerens bankkonto.

Danske Bank, som alle andre banker i Skandinavia, ruster seg for en ny virkelighet. Mens Skandiabanken tilgjengeliggjør API-er, slik at deres kunder kan bygge egne tjenester med bankens infrastruktur, og Nordea lanserer såkalt Open Banking, og vil tiltrekke seg startups med spennende nye tjenester, så har Danske Bank valgt å være blant de første ute med å la deg sjekke dine andre bankers kontoer i grensesnittet til Danske Bank.

LES OGSÅ: Slik omstiller norske banker seg for PSD2

Ikke først i Norge

Men Danske Bank er som kjent ikke norsk, og så vi står ikke først i køen når de ruller ut sin nye tjeneste.

-- Vi lanserer i Sverige i april, så vil vi lansere i Norge i løpet av 2018, sier Danske Banks digitaldirektør Knut Anders Wangen til Shifter.

Han forteller at de i førsteomgang vil lansere på deres mobilbank og at man faktisk må logge seg inn med Bank-ID på nytt for hver gang man vil oppdatere saldo.

-- I Sverige så krever det en identifisering for hver gang man skal oppdatere saldo.I Finland så har vi identifisert en teknikk hvor vi oppdaterer saldo i samme manøver som pålogging. Vi er i dialog med lokalt finanstilsyn om dette.

Han påpeker at i Norge så må man sannsynligvis måtte gjennomføre en BankID-identifisering for å få oppdatert saldo fra konti i andre banker.

-- Vi er ikke ferdig konkludert og det er noe vi skal undersøke nærmere, sier Wangen til Shifter.

LES OGSÅ: Nordea inviterer startups til open banking

Har funnet en vei uten bruk av API-er

-- Hva vil dette føre til?

-- Jeg tror det kan skape mer konkurranse og borge for spennende dialoger mellom bankene, sier Wangen.

-- Kommer ikke alle til å tilby dette?

-- Jo, alle kommer til å gjøre det. Vi lanserer vår egen interimløsning før API-ene er klare, sier han.

-- Trenger dere ikke API-er for å gjennomføre dette?

-- Nei, i det svenske markedet gjør vi det via en partner som hvor vi benytter deres kundepåloggingsinfo til å hente ut kontoinformasjon som vi viser i mobilbank, uten at Danske Bank for tilgang til denne dataen.


Sjekk ut Shifters podcast om PSD2

 

  •  Hvorfor alle banker bør ha en API-strategi
  • Hvorfor PSD2 allerede har vært en suksess
  • At det er altfor mange banker i Norge
  • Amazon og Facebook er det bankene bør frykte mest
  • Hvorfor det er helt essensielt å skape vinn-vinn-samarbeid mellom startups og store selskaper. Én aktør kan ikke vinne litt mer enn den andre.