DNB investerer i danske Spiir. Fra venstre: Ola Svalheim (DNB Ventures), Johan Lorenzen (styreleder Spiir), Per Kristian Næss-Fladseth (DNB), Rune Mai (CEO Spiir), Karen Elisabeth Heskja (leder DNB Ventures), Gudmundur Hreidarsson (CTO Spiir). Foto: Per-Ivar Nikolaisen

DNB investerer tungt i dansk startup: «Infrastruktur for innovasjon»

Publisert Sist oppdatert

Norges største bank går inn i et av de mest lovende fintech-selskapene i Danmark, sammen med konkurrenten.

Det danske fintech-selskapet Nordic API Gateway henter 5,2 millioner Euro, med DNB og Danske Bank som de ledende investorene. De danske gründerne står blant annet bak penge-appen Spiir.

De tre partene skal sammen bygge en ledende PSD2-infrastruktur i Norden, slik at flere skal få muligheten til å skape innovative tjenester med utgangspunkt i bankdata. 

Imponert over teamet

DNB Ventures går inn med 29 millioner kroner i den danske startupen. Leder Karen Elisabeth Heskja i DNB Ventures er meget fornøyd med avtalen, og mener den passer godt med bankens mål om å jakte på startups som kan skape strategiske og økonomiske muligheter for DNB.

-- Vi er glade for muligheten til å investere i et fintech selskap som Spiir og dets nordiske API Gateway som er i sterk vekst. Selskapet bygger en infrastruktur som muliggjør fremtidige finansielle tjenester og betalinger. Vi ser veldig frem til å jobbe med Spiir-teamet, et team vi anser veldig sterke og erfarne, sier Heskja.

"Strategisk fit"

Å bygge en felles infrastruktur tilpasset EUs nye betalingstjenestedirektiv (PSD2) passer fint med DNBs visjoner for en mer åpen bankverden, ifølge Per Kristian Næss-Fladset, leder for Open Banking i DNB.

-- Som bank, tror vi at en åpen tilnærming til banking er nødvendig for å kunne konkurrere i fremtiden. Derfor er Spiir-investeringen en strategisk fit med våre visjoner. PSD2 vil skape nye muligheter for mange selskaper og vil føre til økt konkurranse og innovasjon innen finanssektoren. Vi ønsker å støtte det og delta som en driver i disse endringene. Vi tror at Nordic API Gateway vil bli den ledende infrastrukturplattformen i Norden, sier Næss-Fladset i en pressemelding fra DNB. 

Åpner opp

Nordic API Gateway blir tilgjengelig for alle før utrulling av PSD2-reguleringen. Reglene betyr at bankene må åpne opp sine finansielle forbrukerdata gjennom åpne API-er innen utgangen av 2019. Nordic API Gateway vil snart også inkludere en måte å initiere betalinger direkte fra konto til konto. 

-- Vår strategi er å samarbeide så mye som mulig. Som selskap tror vi oppriktig at suksess er bygget på grunn av smarte partnerskap. Vi ønsker å inkludere andre selskaper eller utviklere i å bygge moduler for gatewayen, slik som kredittvurdering, bedragerideteksjon, lojalitet eller kategorimoduler, sier Rune Mai, gründer av Nordic API Gateway i pressemeldingen.

Han forteller at modulene etterhvert vil bli tilgjengelige på plattformen, slik at man kan bruke eller kombinere dem med andre moduler, som kan brukes av Nordic Gateway API sine kunder.

Nordic API Gateway ble gründet i Danmark, av Rune Mai og Guðmundur Hreiðarsson, på fundamentet fra Spiir -- den mest populære pengeappen i Danmark, med 250.000 brukere. Den samlede investeringen i Nordic API Gateway i 2018 er nå 8,5 millioner Euro.