Norge, representert ved Geirangerfjorden. Foto: Tristan Taussac/Flickr

Gla’nyhet til alle tech-gründere. Oppsiktsvekkende 300 prosents vekst i antall tech-investeringer i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for at vi ligger langt unna svenskene, danskene og finnene i tech-investeringer, kan vi i hvert fall slå oss på brystet og vise til størst vekst.

Ifølge «The Nordic Web» (TNW), som følger nordiske tech-investeringer tett, har vi så langt i år sett flere investeringer enn vi har sett 2014 og 2015 til sammen, på samme tidspunkt.

I mai 2016, har TNW så langt registrert 28 tech-investeringer. Tilsvarende tall for henholdsvis mai 2015 og mai 2014, var 7 og 4. Det betyr en 300 prosents økning fra 2015 til 2016.

Følger vi denne gode utviklingen, betyr det videre at vi vil få en 143 prosents vekst i antall tech-investeringer fra i fjor, og en svimlende 711 prosents vekst fra 2014.

Til tross for sterk vekst i antall investeringer, opplever vi ikke like sterk fremgang i sum investert.

I 2015 ble det (frem til 20. mai) investert for 37,64 millioner dollar. I år har det økt til 56,59 millioner dollar, innenfor samme periode. Dette er også en god vekst. Det tyder på at beløpene er mindre og at det er mer kapital investert i tidligfase.

Daniel Ras-Vidal, leder foreningen for innovasjonsselskaper i Abelia, mener deler av æren kan tildeles den nye pre-såkornordningen.

Den ble lansert som en pilot før jul i fjor. 40 millioner kroner ble gitt som rentefrie lån fra Innovasjon Norge til Bergen Teknologioverføring (BTO), StartupLab, Kjeller Innovasjon, Inven2, NTNU Accel, Validé, Norinnova Technology Transfer og SINTEF TTO.

Det har så langt blitt investert 26 millioner kroner. I tillegg har private gått inn med 39,5 millioner kroner i såkalt matching-kapital. Det vil si at det gjennom ordningen så langt er investert til sammen 63,5 millioner kroner til gründere, skriver Innovasjon Norge på sin hjemmeside.

- Resultatet fra piloten er oppløftende. Det viser at ordningen kan gjøre en forskjell for gründere i en krevende oppstartsfase. Det er også bra å se at de private investorene har kommet på banen, sier næringsminister Monica Mæland (H) til Innovasjon Norge.

Følg oss på Facebook og Twitter, så får du nyhetene rett inn i feeden.