Gründerinvesteringene øker.

Ny rapport: Eksplosiv økning i startups og investeringene runder milliarden

Publisert Sist oppdatert

Gamle penger, store selskaper og kloke hoder går til gründerbedriftene, viser ny rapport, der blant andre Huddly, Huddlestock, Disruptive Technologies og Kahoot trekkes frem som suksesser.

Enda en gang blir det bekreftet at det er bedre tider enn på lenge for gründere. I rapporten #InnovateNOR fra Foreningen for innovasjonsselskaper går det frem at investeringene i oppstartsselskaper i inkubatorer er doblet, og investeringene i forskningsbaserte vekstbedrifter er tredoblet de siste to åra. Totalt ble det investert 1,1 milliarder i disse bedriftene i fjor.

Oljenedtur gir opptur

Rapporten viser at aktiviteten er høy i gründerhubene rundt i landet. I 2015 omsatte inkubatorselskapene for 2,7 milliarder kroner, fire ganger mer enn i 2012.

Leder Daniel Ras-Vidal i Foreningen for innovasjonsselskaper tror noe av utviklingen skyldes nedturen i oljebransjen, ifølge en artikkel i E24.

– Det har frigjort mange kloke hoder. Vi ser at det er svært mange flinke folk som blir gründere. Det er også noe med stemningen i samfunnet, som om folk skjønner at vi også må finne muligheter i andre bransjer enn olje og gass, selv om det er mye spennende nyskapning der også, sier Ras-Vidal til E24.

Trendy

Overfor Shifter påpeker Ras-Vidal at det også har blitt større interesse fra store bedrifter og investorer – enten det er for å være kunder eller bidra med kapital.

– Ikke minst har det nærmest blitt en trend for «coporates» og «family offices» å interessere seg for startups, sier han.

Fintech-oppstarten Huddlestock omtales som suksesscase i rapporten. Foto: Huddlestock.

Ras-Vidal mener at politikerne også skal få sin del av æren.

– Forholdene er lagt bedre til rette gjennom bedre finansiering av gründerbedrifter, både gjennom Innovasjon Norge og Forskningsrådet, og fra 1. juli også skatteinsentiver for investeringer i oppstartsbedrifter.

100 suksesser

Foreningen for innovasjonsselskaper har også telt antall nye selskaper og kommet frem til at det er 1400 såkalte "spirer til nyskaping" – en dobling fra få år tilbake. Man har samlet inn 100 suksesscase som er omtalt nærmere, og trekker i rapporten frem selskaper som Kahoot, Huddly, Huddlestock, reMarkable, Elliptic lab, Include OS og Prosa Security som foregangsbedrifter.

– Norge er nå i ferd med å bli en nyskapingsnasjon. Norske gründere er "kriminelt gode" og selskaper som Remarkable og Seram Coatings løser problemer som ingen trodde var mulig. Samtidig våkner nå investorene og vi ser konturene av et stadig mer velfungerende økosystem, sier Daniel Ras-Vidal i en pressemelding, der han henviser til statsminister Erna Solbergs bekymring om at «ingenting annet enn kriminalitet vil være så lønnsomt som oljen.»

I front

– Rapporten viser at Norge ligger i front av utviklingen på viktige områder som maritim, helse og også har verdensledende selskaper innen klima, industri og teknologi. Flere av disse selskapene vil bli svært lønnsomme hjørnesteiner i fremtidens norske næringsliv, sier Ras-Vidal.

Totalt viser rapporten at Foreningen for Innovasjonsselskaper i Norges medlemmer står bak nærmere 3.000 nyskapings- og innovasjonsprosjekter.

 – Hvordan ser det ut fremover, kan vi forvente samme eksplosive vekst?

– Fremtiden for gründerbedriftene i forlengelsen hele grunderbølgen avhenger av evnen til å skape verdier og skalere internasjonalt. Vi mener at bedrifter som reMarkable, Seram Coatings, Disruptive Technologies og Elliptic Labs er eksempler på potensielle milliardbedrifter hvis det mobiliseres ressurser og aktører som tenker langsiktig gjennom å utøve aktivt og industrielt eierskap, ikke bare exit.