Laila Pawlka, Singularity København

Ukens Norden: Singularity University kommer til Skandinavia. Og svenske myndigheter slutter å kaste Spotify sine ansatte ut av landet

Publisert Sist oppdatert

Klodens kanskje mest sagnomsuste utdanningssted for tech får lokalkontor i København. Og mens Spotify vokser eksponentielt, slipper de kanskje også at myndighetene kaster selskapets ansatte ut av landet.

I Ukens Norden tar vi en kikk over landegrensene, for å se hva som har foregått i nabolandene i uka som har gått.

København får Singularity-avdeling

Om det er et godt eksempel på global eksponentiell vekst er heller tvilsomt, men når København nå får et så kalt ”chapter” av tech-verdens mest ettertraktede og sagnomsuste utdanningssteder, Singularity University, det første i Skandinavia for øvrig, er det uansett et bevis for at ideene om eksponentielle teknologier får stadig større spredning.

Men om noen håper på å gjøre en kortreist versjon av Anita Schjøll Bredes eventyr, må de nok vente litt. Et ”chapter” er en lokalavdeling som organiserer eventer, kurs og aktiviteter i tråd med verdiene til Singularity University. Institusjonen sprer budskapet om at eksponentielle teknologier som kunstig intelligens, digital biologi, nanoteknologi og utvidet og virtuell virkelighet (AR og VR) gjør at verden utvikles i et stadig raskere tempo, og når man kombinerer slike teknologier vil ting virkelig begynne å ta av.

– De siste tjue årene har bydd på to helt banebrytende teknologier: internett og smarttelefoner. De kommende tjue vil by på mange flere, og som kan kombineres nærmest som Lego-klosser, sier Laila Pawlak, direktør for det nyåpnende SingularityU Denmark, til Danmarks Radio, DR

DR skriver at tenketanken Singularity University har sikret seg lokaler i tilknytning til Copenhagen Science City og skal samle startups, utviklingsavdelinger og såkalte ”makerspaces”.

– Vi skal skape et community – det er nøkkelen. Det kan være alt fra å avholde store eventer til å sørge for at de riktige personene sitter ved siden av hverandre på et frokostmøte, sier Pawlak.

Spotify øker tempoet

Når vi likevel er inne på eksponentielle teknologier. Hva skal man si om Spotify? Den svenske musikkgigantens kundevekst har utvilsomt noe eksponentielt over seg. Natt til fredag twitret selskapet at det har passert milepælen 50 millioner betalende brukere. Det betyr at utviklingen i tiden det har tatt å få et visst antall betalende kunder, ser ut som følger for Spotify:

0 til 10 mill. betalende brukere – 4 år
10 til 20 mill. betalende brukere – 13 måneder
20 til 30 mill. betalende brukere – 9 måneder
30 til 40 mill. betalende brukere – 6 måneder
40 til 50 mill. betalende brukere – 5 måneder

Det er en tallrekke som Daniel Ek sikkert ikke er lei sei for å kunne vise frem i de pågående forhandlingene med plateselskapene. Ifølge kilder med innsyn i forhandlingene skal Spotify-sjefens mål være å få ned kompensasjonen fra 58 til 52 prosent av inntektene. Med en kundebase på 50 millioner, som betaler i 1000 kroner i året, betyr det inntekter på rundt 50 milliarder kroner. Da blir også seks prosentpoengs rabatt på avgiftene milliardbeløp.

Spotify har så langt generert en lange rekke store underskudd, med et par 10 millioners hopp til som dette, bør det ikke være lenge igjen før selskapet kan vise sorte tall.

 

Minister lytter til startup-kritikk

Den svenske justisministeren Morgan Johansson overrasket nok den svenske it-bransjen tidligere i uken, da han åpnet for å endre reglene ved fornying av arbeidstillatelser, slik at bedrifter enklere skal kunne beholde utenlandske ansatte.

Svenske techselskaper har nemlig ført en kampanje de siste månedene mot lange behandlingstider og strenge håndhevingsregler fra Migrationsverket. Det er fremfor alt sistnevnte som har ført til irritasjon. Migrationverket har drevet etter prinsippet om at arbeidstakeren kan bli utvist dersom nåværende eller tidligere arbeidsgiver ikke har fulgt de svenske kollektivavtalsvilkårene, og at dette har tilbakevirkende kraft, slik at en person kan bli utvist for en feil begått mange år tilbake.

- Vi må endre regelveket, og jeg er virkelig enig i at dette ikke er bra regler, sa Johansson i nyhetsprogrammet Dagens Eko på Sveriges Radio, ifølge Di Digital

Utspillet fra justisministeren kommer bare et par uker etter at Spotify i et brev til justisdepartementet fortalte at de sto i fare for å miste 15 ansatte på grunn av feil begått av tidligere arbeidsgivere og som ifølge Migrationverket ikke har vært i henhold til de svenske reglene.

 


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. 20. april går vi «live» med konferansen The Shift – stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere, kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.