En liten del av teamet bak SUS2023: Torgeir Midthun Fadnes (COWI), Johannes Eggen (Nordic), Bridget White (Nordic) og Kristoffer Tungland (COWI). Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim

Norsk «VR-sykehus» til topps: Kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt

Publisert

I arbeidet med nye Stavanger Universitetssykehus har COWI og Nordic knekt koden en hel byggenæring har jaktet på, konkluderte IT-giganten Autodesk. 

Tirsdag ble prosjektet med mål om å reise nye Stavanger Universitetssykehus i 2023, blant annet fra et VR-studio - kåret verdens beste digitale byggeprosjekt.

Det er den amerikanske IT-giganten Autodesk som står bak kåringen, utdelt på verdens største digitaliseringskonferanse for byggenæringen med over 10 000 arkitekter, ingeniører og entreprenører samlet i Las Vegas.

– Det er ufattelig stort å se at vi klarer å lykkes med en slik grad av digitalisering og industrialisering. Jeg er utrolig stolt av alle på teamet og den fantastiske laginnsatsen som ligger bak, sier Marius Weydahl Berg, administrerende direktør i COWI Norge.

Stavanger Universitetssykehus konkurrerte i finaleheatet mot det kinesiske signalbygget BeiJing CBD Z6 Tower og amerikanske Piedmont Atlanta Hospital, blant 196 innsendte prosjekter, skriver COWI i en pressemelding.

Skyhøye digitale ambisjoner

En digital løsning som muliggjør industrialisert bygging av høy kvalitet, et 3D-studio der brukergrupper kan teste sykehuset før det bygges, samt bruk av teknologiske løsninger for å effektivisere byggeplassen – er bare noen av de digitale innovasjonene som får en global byggebransje til å rette blikket mot det norske sykehuset, skriver selskapet videre.

Prosjektet har også lyktes med å utvikle et innovativt konsept som muliggjør industrialisert arbeidsmetodikk – også inne i selve BIM-modellen.

Prosjektdirektør for SUS2023, Kari Gro Johanson, forteller at de har skyhøye ambisjoner når det kommer til digitalisering.

– Ikke bare skal vi bygge det beste sykehuset vi kan for de pengene vi har i Stavanger. Vi skal også planlegge og jobbe smartere. Og vi skal utvikle metoder som muliggjør at fremtidens sykehus bygges bedre enn i dag. At vårt arbeid nå bokstavelig talt nå er i verdenstoppen, viser at vi har gjort mye riktig, Johanson.

Les også: Fra dette VR-studioet lages nye Stavanger Universitetssykehus