Stina Ehrensvärd, gründer i Yubico har fått nye storeiere. Foto: Yubico

Ukens Norden: Svensker kjøper seg opp i svensk sikkerhet, mens sengeselgere i Danmark slåss mot hverandre i Counter-Strike

Publisert Sist oppdatert

Mulig svensk enhjørning får nye storeiere - fra Sverige, mens dansk næringsliv gjør opp seg i mellom i skytespill.

I Ukens Norden tar vi en kikk over landegrensene, for å se hva som har foregått i nabolandene i uka som har gått.

Stor interesse for svensk sikkerhet

Det svenske sikkerhetsselskapet Yubico, som produserer en kryptert usb-nøkkel som kan erstatte passord når du skal logge inn, er av mange eksperter pekt ut som Sveriges neste enhjørning. I uken fikk selskapet nye storeiere, men uvanlig nok når det gjelder skandinaviske tech-selskaper som vekker interesse, var kjøperen denne gang ikke fra USA.

Dette tross at Yubico har flyttet hovedkontoret til California. Tvert imot kom pengene fra hjemmebane. Det er det svenske investeringsselskapet Bure som kjøper 20 prosent av selskapet for en ukjent sum.

- Tross at mesteparten av vår omsetning kommer fra USA, er Yubico et svensk selskap. Med Bure beholder vi en del av eierskapet i Sverige og får hjelp med å utvikle vår europeiske virksomhet. Det blir et verdifullt komplement til våre amerikanske investorer som hjelper oss å utvikle selskapet i USA, skriver gründer Stina Ehrensvärd i en epost til Breakit.

I følge erfarne techinvestorer Breakit har vært i kontakt med, burde hele Yubico være verdt et par milliarder kroner, basert på vurderinger av lignende selskaper. Dermed spekulerer avisen på at Bures kjøp bør være en avtale på i hvert fall et par hundre millioner kroner.

 

Danske selskaper gjør opp i Counterstrike

I det danske e-handelsselskapet Bedre Nætter, som selger senger, bruker de ikke pausene på jobben til å teste ut sine produkter, men til å spille Counterstrike: Global Offensive.

Det synes sengeselskapet er så gøy at det like godt har startet FirmaCS – et slags dansk mesterskap i Counterstrike for firmaer. Og førstepersonskytespillet synes til å være populært på mange hold i det danske arbeidslivet. I løpet av de to første ukene meldte over 60 selskaper seg på ”mesterskapet”.

- Den store planen er å gjøre turneringen til et årlig event der vi kårer Danmarks beste firma i Counterstrike, sier Marcus Forsberg, markedssjef i Bedre Nætter til media

Planen er å spille de første kampene etter påske.

Tar ansvar for teknologisk videreutdanning

Interessen for Singularity Universitys virksomhet har vokst seg stadig større siden starten i 2008. Og etter at tenketanken/inkubatoren/skolen nylig åpnet en i filial i København vil nok nysgjerrigheten for alvor skyte fart i de skandinaviske landene.

Det svenske venturekapitalselskapet Nordic Capital er et godt eksempel. Det har inngått en avtale med tenketanken om å gå foran i køen til kurs og program i utbytte mot finansiell støtte.

- Den teknologiske utviklingen som skjer nå, vil påvirke de fleste bransjer og selskaper de kommende årene. Vi er opptatt av få tilgang den siste informasjonen Ting går så raskt nå, at om du vil være med i kampen må du samarbeide med de beste på området, sier Lars Terney, partner i Nordic Capitals danske rådgiverselskap til DI Digital.

Nordic Capital, som for anledningen har investeringer i over 30 selskaper, blant annet Ellos, Lindorff, Bambora, Gina Tricot og Vizrt, ser samarbeidet med SingularityU Denmark som en mulighet til å fremme digitaliseringen i en tid da den teknologiske utviklingen akselererer.

- Som eier er det viktig å forsikre seg om at alle porteføljeselskaper skjønner hvordan de påvirkes av de teknologiske fremskrittene og tar dem til seg, sier Terney.

Målet er at personer både fra porteføljeselskapene og den egne virksomheten skal få gå på kurs.

- Det kan være alt fra talenter til administrerende direktør og styremedlemmer. Disse spørsmålene er viktige for den som vil gjøre forretninger i morgendagens næringsliv.


Husk å sette av 20. april, for da går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.