Terje Tobiassen i ContinYou. Foto: Kjetil Grønnestad

Gründeren fra Rogaland fikk hjertestans. Det ble til en helseklokke som han utvikler med tidligere oljeansatte

Publisert Sist oppdatert

Terje Tobiassen løser problemer folk kan dø av, fordi han nesten selv døde. Og oljekrisa har gjort det lettere å bygge teamet.  

Hjertet stoppet mens han kjørte bil. Han husker ingenting selv, men er fortalt at bilen  krysset motgående kjørefelt og havnet i grøfta den dagen i 2014.

– Forbipasserende drev livredning på meg i opp mot 20 minutter. Ambulansepersonalet ga meg nesten opp, men på det fjerde elektrosjokket startet hjertet igjen, sier Terje Tobiassen i ContinYou.

Forutsi fall

I dag er han 52 år og fortsatt i god fysisk form. Det var to tette blodårer som forårsaket infarktet. To operasjoner, og flere måneders sykemelding senere, var han kommet til hektene igjen. Han forstod at infarktet kunne vært unngått. Han hadde nemlig vært til legen like før, fordi han var tung i brystet. Mistanken hadde falt på en mulig twar-infeksjon.

– Hadde jeg visst om problemene med hjerterytmen, kunne jeg tipset legen om det. Da hadde de tette årene blitt oppdaget og blokket ut før det ble kritisk, sier han.

Tobiassen har vært gründer og selvstendig næringsdrivende nesten hele sitt yrkesaktive liv. Derfor var det ikke vanskelig å forlate salgssjefsjobben for å starte for seg selv. 1 oktober 2015 etablerte han ContinYou sammen med en sønn og flere venner.

Eldreklokke

Hans eget infarkt hadde sådd frøet, men idéen hadde modnet til ei helseklokke som kan forutsi fall. Ikke minst med tanke på eldre.

Eldreklokka til ContinYou.

Klokka, med navnet Contact, måler hjerterytme, hudtemperatur, bevegelse, og blodets oksygenmetning.

Klokka skal varsle eldre om når de bør sette seg ned. Skulle de likevel falle, vil klokka registrere det og varsle pårørende, alarmsentral og/eller hjelpeapparatet. GPS-signaler viser vedkommendes posisjon.

I sentrum

I Stavangerregionen samler mange av oppstartsbedriftene seg enten i iPark ved Universitetet, eller i gründermiljøene i Stavanger Øst. ContinYou derimot, ligger i Sandnes sentrum, i etasjene over en brudebutikk i Langgata, byens gågate. Til tross for flotte kjoler i etasjen under, er det lite glamour rundt inngangsdøra til ContinYou. Den ligger i ei rufsete bakgate bare en eiendomsmegler kan påstå har potensial. Innenfor derimot, er det lyst og trivelig, med mange små rom slik det gjerne er i eldre trehus.

Resepsjon og cellekontor ligger i hver sin ende. Seks utviklere sitter i et litt større fellesrom midt i lokalet. Årsaken til at ContinYou ligger i sentrum av Sandnes, er enkel:

– Jeg er medeier i bygget, så husleia er lav. Her har vi 800 m2 og nok plass, sier Tobiassen.

Ansetter flere

ContinYou har vokst til 14 fast ansatte, pluss seks innleide. Ifølge budsjettet skal de ha 30 ansatte i slutten av året. Rogalands oljekrise har vært gunstig. Den gjør det enklere å finne relevant kompetanse.

– Vi har i hvert fall ansatt seks utviklere med oljebakgrunn. Nå søker vi etter en matematiker, sier Tobiassen.

Daglig leder i ContinYou Terje Tobiassen (t.v.) har ansatt flere systemutviklere, deriblant Frode Fuglestad. Tobiassen ser for seg flere nyansettelser i løpet av året. Foto: Kjetil Grønnestad

Frode Fuglestad ble ansatt som utvikler i juni 2016, og var selv påvirket av oljekrisen. Tidligere arbeidsgivere fikk ikke lenger nok oppdrag til konsulenter som ham. Han har vært ansatt i både nystarta og veletablerte bedrifter før, men synes det er mest givende å jobbe i en mindre organisasjon.

– Det er gøy å få være med å utvikle noe fra starten. Jeg får lov til å involvere meg i flere prosesser, og ofte går det raskere i svingene, sier han.

Fuglestad er ContinYou sin softwareansvarlige for helseklokka.

– Contact trigger meg. Å jobbe med elektronikk og finne smarte løsninger, er spennende. Nå jobber jeg med å knytte webportalen sammen med helseklokka og hjemmesentralen, slik at de kan snakke sammen, sier han.

Savner vekststøtte

ContinYou har fått støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet, både som etablererstøtte og gjennom SkatteFUNN. Det Tobiassen savner, er finansiell støtte etter oppstartsfasen.

– Jeg skulle gjerne hatt finansiering til den første vekstfasen, enten fra staten eller risikokapital fra private, sier han.

Inntil helseklokka kommer i salg og generer inntekter, har Tobiassen selv, sammen med flere privatpersoner med egne investeringsselskap, spyttet inn snaut 20 millioner i aksjekapital for å holde driften i gang.

Utviklet sammen med andre

Contact skal se ut og fungere som ei ordinær klokke. Den skal ikke oppleves som en traust «trygghetsalarm». ContinYou samarbeider med flere aktører. Klokkas utseende står Inventas designbyrå i Stavanger for. Designet av hardwaren inni klokka, har Informasjonskontroll (IK) på Kjeller bidratt til.

– Det meste av sensorene i klokka er hyllevare, men sammensetningen av dem, samt algoritmene som overvåker og tolker dataene de samler inn, utvikler vi, sier Tobiassen.

Lansering til våren

Går alt etter planen, lanseres Contact til våren. Klokkas viktigste formål å forebygge fallulykker, men velferdsteknologi er i rask utvikling. Big data fra klokkas sensorer skal samles inn og fortolkes av ContinYou, for å forbedre den.

– Vi har noen idéer for å videreutvikle Contact, men ingen jeg vil røpe akkurat nå, sier Tobiassen og smiler lurt.

Av Kjetil S. Grønnestad


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Hør for øvrig også vår seneste Podcast, med Marianne Bratt Ricketts i Vibbio. Om hvordan hun og Stine Norum bygde et solid selskap i Norge på rekordtid og nå satser internasjonalt. I podcasten forteller hun hvordan Vibbio skal gå fra å være en videoprodusent til å bli et stadig tyngre techselskap – som blant annet bruker avansert plattformteknologi og kunstig intelligens i produksjonslinjen. Ellers om kostskolen, 18-timers-dagene i London, evakuering av landsbyer i Alpene, om å miste noen, om å ha perspektiver og beholde roen i kritiske situasjoner. Og gründertips, gründertips, gründertips!

Last ned podcasten i iTunes / Podcaster på iphonen eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter».